/ Българската надежда за F1 ще кара във Формула 3 догодина

Българската надежда за F1 ще кара във Формула 3 догодина

Българският ас Никола Цолов е още една стъпка по-близо до заветната мечта на всички фенове на родния автомобилен спорт да имаме наш пилот в F1. През 2023 г. Цолов ще се състезава във Формула 3 като част от френския отбор ART Grand Prix.

Тази година едва 15-годишният Никола спечели титлата в испанската Формула 4 – което е най-високото постижение в историята на българския автомобилизъм. Успехът на нашенеца е грандиозен особено с оглед на факта, че през сезон 2022 момчето за първи път се състезава с едноместни болиди.

Цолов ще е пилот на ART Grand Prix, чийто пилот Виктор Мартенс спечели титлата във Формула 3 през изминалия сезон.

 „За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix – заяви Никола. – Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Суперщастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие.”

Никола доминира испанската Формула 4 през 2022 година в първия си сезон при автомобилите след картинга, като спечели 13 победи в 21 старта и 15 пъти стартира от полпозишън.

Сезон 2023 във Формула 3 включва 10 кръга, като всички те ще са част от състезателните уикенди на Формула 1 – шампионатът е сред подгряващите серии на световния шампионат. Програмата предвижда 20 състезания в тези 10 състезателни уикенда, които ще се проведат на три континента, а за новия сезон бяха добавени две легендарни трасета – „Албърт парк” в Мелбърн и Монте Карло.

Пилотите във Формула 3 се състезават с идентични шасита, дело на Далара, задвижвани от 3,4-литров атмосферен двигател на Мекахром – 6-цилиндровият агрегат е с мощност 380 к.с. при 8000 об/мин. Скоростните кутии са 6-степенни полуавтоматични и са дело на Хюланд, като превключването на предавките става посредством електро-хидравлична система с лостчета на волана.

Максималната скорост на болидите от Формула 3 е 300 км/ч, страничното натоварване в бързите завои достига 2,6G, ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,1 секунди, а от 0 до 200 км/ч – за 7,8 секунди.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин