Българката в дизайнерския екип на Mercedes: „Необходима e хармония между дизайна на екстериора и интериора“


29
ное.
2021

Mercedes Benz G-клас? Легендата? На мъжествеността и потентността? Да, познатият като „кубчето“ модел е един от символите на марката със звезда в емблемата. Останал с почти непроменен външен вид през годините, автомобилът все пак променя интериора си в унисон с модерните технологии. Автор на дизайна на интериора на последното поколение на този внушителен колос е българската дизайнерка Лилия Чернаева.
AUTO BILD България разговаря с Лилия Чернаева:

Как се насочихте към дизайна на автомобили?
Обичам предизвикателствата. Като студент в Художествената академия исках да се дипломирам с проект на автомобил. Винаги ми е било интересно какво значи да се направи дизайн на автомобил, което като дейност е по-различно от създаването на дизайна на всички останали продукти. Особено в комбинация с новите технологии.

Лилия Чернаева заедно с главния дизайнер на Mercedes-Benz Роберт Лесник

А след това започнахте работа в Mercedes?
Не, дипломата ми от Художествената академия не беше достатъчна, за да мога да си намеря работа като автомобилен дизайнер. Затова отидох за една година в Италия, където завърших магистратура по транспортен дизайн в Торино. Cлeд това рaбoтих зa Pininfаrinа, прaвилa съм интeриoрeн дизaйн зa Lаnсiа, имaм прoeкти и зa Rеnаult. Прeз 2011 г. получих възможност дa ce приcъeдиня към дизaйнерския eкип нa Daimler кaтo интeриoрeн дизaйнeр. Рaбoтилa cъм пo някoлкo интeриoрни прoeктa зa А-, B- и Е-клac, кaктo и зa M-клac/GLЕ и СLS.
Комплименти за дизайна на интериора за G-клас? В България този модел се продава много добре!
Още от 1979 г. G-клас е бил силен символ на компанията Mercedes-Benz – не само с уникалните си офроуд възможности, но и с непреходния си, вечен дизайн. Докато екстериорът се придържа към легендарния си класически облик, интериорът придобива тотална и фундаментална промяна на дизайна. Като цяло новият дизайн на G-клас се придържа към философията на „Чувствена чистота“, но и същевременно остава предан на собствения си силен характер. Когато започваме даден проект, ние, дизайнерите, стартираме от търсене на форми, които са подходящи за даден автомобил. В случая с G-клас виждате изчистени геометрични форми, повтарящи се елементи на екстериора. Използват се висококачествени материали като алуминий, кожа, дърво, които придават луксозност на интериора. Ще открием и характерни елементи като дръжката за пътника до водача. Първоначално процесът на създаване на дизайна започва със скици, а след като бъде избрана посоката, продължава с детайлно изследване на интериора. Като следваща стъпка често работим с фотошоп. Централната конзола е изчистена, с успоредни линии, които придават повече елегантност и динамика. Целта е нова ера за дизайна, в която автомобилът придобива по-съвременен и по-модерен облик.

Интериорът на G-клас, дело на българката

А по какъв проект работите в момента?
В момента разработвам проект за Mercedes-Benz Style. Както каза главният дизайнер на Mercedes Роберт Лесник, ние не разработваме само автомобили, а и всичко, свързано с тях. Разбира се, това помага на нас, дизайнерите, да се насочим към други сфери и да погледнем в други посоки.

Какво представлява Mercedes-Benz Style?
В Mercedes-Benz Style разработваме дизайна на продукти като слушалки, бижута, интериори на хеликоптери, самолети, яхти и др. Това за мен е един много специален и любим проект. Нашият шеф-дизайнер Горден Вагенер искаше от екипа да пресъздаде света на Mercedes-Benz, а не само автомобила. Под света разбираме всичко около нас, което можем да си представим: мостове, сгради, апартаменти, улици. Излизайки от автомобила, това ни помогна да се вдъхновим още повече като дизайнери, както и да се обогатим, черпейки идеи от други сфери.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин