Българи спечелиха седмото издание на Тесла рали

1207
2018

Националният парк Фрушка гора беше домакин на седмото издание на „Тесла рали” в Сърбия. За първи път по интересните отсечки на известното от близкото минало едноименно автомобилно състезание преминаха електрически автомобили. Надпреварата е втори кръг от „Интернешанъл Еко Рали Къп” (IERC), а официалният старт беше даден в конгресен център „Андревле” по време на „Тесла глобул форум”. Събитието е ежегоден фестивал, на който се събират учени, студенти и предприемачи, за да споделят идеи и заедно да отпразнуват рождения ден на великия сръбски учен Никола Тесла.

Първият екипаж на българския отбор „Ре Спорт” Калин Дедиков и Георги Павлов с Renault Zoe премина с най-малко наказателни точки по 240-километровото трасе и завърши като победител. Основни конкуренти на българите бяха словенският отбор на „Рено Адриатик” също със Zoe. Желко Пургар, трикратен участник в „Е-рали Монте Карло”, воден от най-опитния навигатор на Словения Миран Качин, който има над 20 старта в Световния рали шампионат и куп победи в рали „Фрушка гора“, се доближиха на 9 секунди от българите след първия ден от надпреварата. През втория ден борбата за победа беше още по-оспорвана, но българите дори увеличиха своя аванс и спечелиха седмото издание на „Тесла рали” с 15 секунди пред словенците или 61 на 76 наказателни точки.

Бронзовите медали взе вторият екипаж на „Ре Спорт”. Мария Бобар и Антоанета Дедикова с VW e-Golf от „Порше Сърбия” завършиха със 188 наказателни точки, но на финала имаха огромна преднина спрямо преследвачите си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин