Българи на старта на международното Fenix Rally в Тунис

1503
2023

Организираното от наш ветеран Fenix Rally ще предложи маршрут от над 2000 километраОт 14 до 22 март тази година Тунис ще е домакин на третото издание на Fenix Rally.

Международният рали-рейд маратон, който се провежда всяка пролет в африканската държава, е организиран от българския офроуд доайен Александър Ковачев и неговия международен екип RBI Sport. Fenix Rally 2023 ще стартира от средиземноморския курорт Джерба, в югоизточната част на Тунис, откъдето участниците ще се отправят към пустинята Сахара за 8 вълнуващи състезателни дни. В менюто на маршрута са някои знакови места и области в Тунис, включително снимачната площадка на легендарните „Междузвездни войни“, пред която ще е финалът на един от етапите.

Участниците ще се сблъскат с всички възможни особености на терените в Тунис като черни и планински пътища, пясък и, разбира се, множество дюни от всякакъв вид и калибър.

Надпреварата, която е в духа на легендарни състезания като „Дакар“ и „Рали Мароко“, е отворена за мотоциклети, ATV-четириколки, автомобили и камиони. Над 100 машини от всички класове ще застанат под стартовата арка, като ще трябва да преодолеят трасе с дължина от над 2000 километра, от които около 1600 ще са специални етапи, с дължина от 150 до близо 400 километра всеки. И тази година Fenix Rally няма да мине без българско участие. В класа на автомобилите ще видим екипажа Дончо Цанев – Зорница Тодорова, които ще дебютират в офроуд маратона. Още по-интересното е, че техният състезателен прототип е само със задно задвижване. Родният тандем, обаче, има самочувствие, тъй като миналата есен спечели друго от състезанията организирани от RBI Sport – Balkan Offroad, което се проведе в Румъния, при доста тежки условия с много кал. Още няколко български машини ще вземат участие в категорията Discovery, която предлага изпитване на уменията зад волана и с навигационната книжка по състезателните трасета, но без натиска на хронометър. Участието на българите, както и на състезателите от цяла Европа, ще може да бъде следено в реално време на сайта на ралито fenix-rally.com.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин