България ще е домакин на кръг от Световния крос-кънтри шампионат

0109
2016

Новото ръководство на Българската федерация по автомобилен спорт е в интензивни контакти с комисиите по рали и крос-кънтри рали (рали-рейд) на FIA. След като бяха представени потенциалът и традициите на страната ни в оф-роуда, както откъм родни състезатели, участващи в големи форуми, така и като организиране на мащабни международни надпревари, бе разработен проект за кандидатурата на България за кръг от Световната купа по крос-кънтри рали.

Преди седмица, на заседание на FIA в Париж, Александър Ковачев, в качеството си на вицепрезидент на БФАС, бе поканен да представи кандидатурата на България за кръг от Световния рали рейд шампионат, като проектът бе одобрен единодушно. Така в началото на септември 2017 година в района на Черноморието ще се проведе Balkan Baja, тридневна крос-кънтри надпревара, на която ще видим някои от най-известните имена в световния оф-роуд. Състезанието ще е под наблюдението и според правилника на FIA, а година по-късно ще е пълноправен член на елитния шампионат.

Проектът бе високо оценен от някои от най-големите отбори и състезатели като Жан-Луи Шлесер, X-Raid, Toyota Overdrive и други, които проявиха силен интерес към участие в състезанието. По този начин българско състезание ще се нареди сред колосални мероприятия в спорта като „Абу Даби Дезерт Челъндж”, рали „Мароко” и „Баха Италия”.

Организирането на кръг от Световния рали-рейд шампионат е само една от стъпките, които новото ръководство на Българската федерация по автомобилен спорт предприема за развитие на автомобилния спорт у нас, а ангажиментът на председателя на институцията Владимир Илиев и целия управителен съвет е да се положат неимоверни усилия за връщането на страната ни на състезателната карта в целия й блясък.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин