Българин притежава един от трите роудстъра Ford Model Y Alpine Tourer в света

1012
2021

През юли 2019 г. на 12-ия ретро парад в Бургас дебютира един изключителен исторически автомобил, показан за първи път пред публика от своя собственик Иво Арангелов. Ford Model Y Alpine Tourer от 1934 г. с номер на шасито 48265 и каросерия роудстър е изключително рядък в световен мащаб. Неговата атрактивна спортна надстройка с частично изрязани врати е изработена от каросерийната фирма “Arrow Coachbuilders” по поръчка на един от дилърите на Ford – „WJ Reynolds“ от Ийст Хам в източната част на Лондон. По същото време британският филиал на Ford не предлага подобен модел, тъй като по преценка на инженерния екип на фирмата шасито е прекалено податливо на усукване и недостатъчно стабилно, за да се използва като основа за открита версия на Model Y. Затова и поръчковите, ръчно изработени изпълнения, създадени на тази база, още за своето време се разглеждат като своеобразни уникати. Понастоящем, намиращият се у нас Ford Model Y Alpine Tourer е записан в официалния британски регистър на „Ford Model Y&C“ като един от трите запазени до днес екземпляри с подобна открита надстройка, направена от същата каросерийна фирма върху същия тип ходова част.

Сред характерните особености на модела са специфичните вентилационни отвори на калниците и капака на двигателя, оформлението на частично вградените в калниците  предни мигачи, издържани в стил Арт Деко, арматурното табло с кремав нюанс, сгъваемото предно стъкло, демонтиращите се странични прозорци на вратите, елипсовидната емблема с абревиатура GB (Great Britain) и подписа на Хенри Форд на задния панел.

Колата е имала общо шестима собственици, като през 2000 г. попада в ръцете на сър Гари Дейвис, а през 2018 г. е купена от Иво Арангелов. Този невероятен британски уникат е продаден на нашия колекционер с известна неохота от предишния си притежател, който признава, че вече няма възможност да поддържа колекцията си в състоянието, в което би искал, и поради тази причина я обявява на търг.

В цената на автомобила от 19 995 паунда е включен и пълен комплект документи, оригинален дневник, писма, сертификат DVLA (Driver Vehicle and Licensing Agency), снимки от реставрацията, автентична статия от 1962 г., както и една по-нова публикация от декемврийския брой на сп. “Classic Cars” от 1999 г., с подробна информация за модела от автомобилния историк Майкъл Уеър.

Model Y е оригинален британски представител на Ford без аналог в американската гама, произвеждан от 1932 до септември 1937 г. Двигателят е с работен обем 833 куб. см. и стоящи клапани, а фабричната каросерия се предлага само в две разновидности – седан с две и с четири врати. Окачването е от класическия тип за следвоенните модели на Ford с напречни листови ресори отпред и отзад. Скоростната кутия е тристепенна, като още от самото начало на производството е синхронизирана между първите две предавки. Максималната скорост е малко под 95 км/ч, а средният разход на гориво е 8,8 л на 100 км.

С постепенното подобряване на производителността и чрез прогресивно опростяване на конструкцията на каросерията, през юни 1935 г. цената на Model Y (във версия с две врати) е намалена на 100 паунда и фиксирана в този диапазон до края на производството му през юли 1937 г., което го прави най-евтиният в историята четириместен седан на британския пазар.

Въпреки че външното оформление на модела е изцяло подчинено на американския дизайн (или може би точно заради това), той се налага като най-продавания автомобил в категорията от 8 данъчни конски сили и на практика заема почти 50 % от пазарния дял, като останалата половина се разпределя между неговите основни конкуренти в класа – Austin, Morris, Singer и Hillman.

Ford Model Y е произведен общо в около 175 000 екземпляра, като 153 117 са направени във Великобритания, 11 121 в Германия и малко над 10 хиляди в останалите страни. Според актуалния регистър на модела, понастоящем от него са запазени едва около 1250 броя.

За трите съхранени до наши дни открити версии с каросерия роудстър, не се уточнява дали са напълно идентични като дизайн, но ако се съди по рекламните снимки на каросерийната фирма “Arrow Coachbuilders” от средата на 30-те години, всяка от нейните надстройки, особено спортните, се откроява със специфичен собствен облик.

Това значи, че автомобилът на Иво Арангелов без преувеличение може да се определи, като единствения по рода си в света, което между другото е публикувано като становище и в някои авторитетни британски източници. Затова и отличието за най-добър на автомобил, което получи на ретро парада в Бургас преди две години, беше напълно заслужено.’

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин