Ретро » Българин прави римейк на прототип на Jaguar от 30-те години

Българин прави римейк на прототип на Jaguar от 30-те години

1008
2021

Преди няколко години Кирил Николаев от хасковското село Сусам направи реплика на един нереализиран прототип на фирмата Jaguar от 30-те години на миналия век, който остава само на идейно ниво и от него във фирмения архив се пазят единствено чертежи и няколко скици.

Принципът, на който се изработва този автомобил е стандартен – за основа се използва оригинално шаси, което впоследствие се оборудва с модерно окачване, двигател и аксесоари. Понастоящем Jaguar-ът, който и е седмият поред хот-род, произведен от САЗ, е част от колекцията на председателя на БАК „Ретро“ Кристиан Желев. В конкретния случай ходовата част е Mitsubishi Pajero, което е гаранция за изключително устойчивост на конструкцията. Повечето от останалите части и компоненти са от Jaguar, но вече от много по-съвременни модели на марката. Двигателят е 12-цилиндров с мощност 300 к.с. и работен обем 5,3 литра, като идеята е след тунинговането му мощността да се увеличи с поне още 100 к.с.! Всичко в обзавеждането на интериора също е пълен уникат.

Tворбите на Кирил Николаев на тема “хот-род” нямат аналог, не само у нас, но и в повечето съседни страни. Изходната база, от която започва всеки от новите си проекти, понякога е почти символична – старо шаси или някакви почти неизползваеми метални фрагменти, които стават само за скрап. Всичко останало е плод на много труд, вдъхновение и солиден финансов ресурс. У нас има и други ентусиасти, които експериментират в тази сфера, но Кирил е единственият от тях, който е завършил Художествена академия и това винаги ще бъде неговото основно предимство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин