Българин плаща над половин милион за абсолютен уникат на Porsche


5
ян.
2021

Напълно в традицията на Фери Порше, който през 1948 сбъдва мечтата си да произведе „спортен автомобил, какъвто ми харесва“, ателието за ексклузивни поръчки (Porsche Exclusive Manufaktur) работи и до днес. Навремето, резултатът е носил името 356 Roadster Nr. 1, допуснат на 8 юни 1948 година за движение по пътищата. Днес в студиото за изпълнение на индивидуални желания се изработват единствено модели, поръчани от крайни клиенти на марката.

Porsche Exclusive Manufaktur е синоним на индивидуализирани автомобили. Но не само . Лимитираните малки серии и издания тук също имат дълга традиция. Импулсът за това идва още преди години, покрай ангажиментите на марката в моторните спортове.

Сега AUTO BILD България имаше чудесната възможност да се срещне в София с две бижута на Porsche Exclusive Manufaktur. Първото, поръчано от български клиент, е 992 Carrera Turbo S Coupe. Общо 53 на брой допълнителни екстри, някои от които – изработени специално по задание на купувача за конкретната поръчка, увеличават сериозно базовата цена от 360 753 на 593 307 лева. Автомобилът е решен във великолепния цвят Oak Green, забъркан от германците по уникална мостра, подадена от българския почитател на марката. Масленото зелено буквално озарява Porsche Център София. В купето пък откриваме йонизатор, индивидуално избран цвят на конеца за шева на тапицерията и асистент за нощно виждане.

Компания на това неповторимо в пряк и преносен смисъл Porsche 992 Carrera Turbo S Coupe прави друг специален модел от Цуфенхаузен, който за съжаление няма да имаме шанса да видим по българските улици. След премиерата си в Porsche Център София автомобилът се връща обратно в централата в Щутгарт. Става дума за 992 Targa 4S Heritage Edition на цена 453 011 лева. Разликата между базовия модел и версията със специални екстри е 74 259 лева – бюджет достатъчен да се сдобиете например с ново Audi A4. Но тук парите са просто следствие. Говорим за отношение към качеството и детайла: спирачни апарати Porsche Ceramic Composite Brake (14 782 лева), аудио система Burmester (7616 лева) или настройващи се електрически в 18 посоки адаптивни спортни седалки.

Два чудесни униката за повече от един милион лева! Ако се чудите, какво да си поръчате от дядо Коледа в края на следващата година, надяваме се да сме ви спестили това неловко затруднение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин