Българинът работи 43 минути за литър бензин, германецът – 12

0304
2022

Със средна цена от 4,16 лева (2,13 евро) на литър Германия е една от държавите с най-скъп бензин в Европа редом с Дания, Финландия, Норвегия и Нидерландия. В последната горивото струва най-много – 2,33 евро. От друга страна, България (2,92 лева) е близо до дъното на класацията – само в Кипър, Полша, Малта и Унгария (2,56 лева) бензинът се търгува по-евтино, отколкото у нас.

Германското издание Focus обаче прави интересен сравнителен анализ, позовавайки се на данни от Eurostat и на собствени изчисления. Те разкриват, че ако вземем предвид реалните покупателни способности на населението в България, бензинът ни е най-скъп от всичките 30 европейски страни в изследването (27-те членки на ЕС плюс Великобритания, Норвегия и Швейцария), разглеждани в анализа. По-конкретно, с оглед цената на труда, нашенецът трябва да работи 43 минути, за да си позволи литър бензин, а в Германия – около 12 минути (там средната годишна заплата е 17 839 евро). В Румъния за същото количество от ценната суровина трябва да се трудите 35 минути, а в Латвия – 32. На средностатистическия европеец му се налага да работи 18 минути, за да изкара пари за литър от масовото гориво за леки автомобили. Най-добре са шофьорите в Швейцария – там не само доходите са по-високи, но и горивото е малко по-евтино – така че само за 5 минути работа вече разполагат с достатъчно финансови средства за ценния литър. В Люксембург минутите са 6, в Ирландия – 8, а във Великобритания – 9.

Редакционният екип на Focus е задълбочил анализа още повече, като проверява колко би струвал А95 в Германия, ако нейните граждани трябваше да работят колкото в другите държави от изследването. Или казано по друг начин – как се чувства цената в други държави? Така например ако бензинът в Германия беше скъп колкото в Швейцария като съотношение спрямо нетния доход, за него съгражданите на Меркел щяха да плащат по 98 цента! На другия край на статистиката е България: защото ако на германците им се налагаше да работят за литър гориво толкова, колкото ние, те трябваше да плащат по 8,05 евро за литър!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин