Българинът, вдъхновил съвременния автомоделизъм в САЩ

0906
2022

Джордж Тотев (1925 – 2011) е един от пионерите на автомобилния моделизъм в САЩ и създател на цяла индустрия, която продължава да се развива с незатихващ успех и до днес. Първоначално работи като служител във фирмата Aluminum Model Toys (световно известна под съкращението AMT), където изобретява специалната матрица, благодарение на която всички пластмасови елементи на каросерията на съответния умален модел се отливат в общ блок. Първите серийни образци на АМТ, произведени по тази технология, които са предназначени за сглобяване при домашни условия, са пуснати на американския пазар през 1958 г. Именно те се превръщат в искрата, която разпалва така популярното хоби, наречено автомобилен моделизъм.

Лансираните през 1958 г. годишни серии на АМТ са и първите в страната комплекти за сглобяване от типа “3 в 1”, което значи, че те съдържат допълнителни части за изработването на три различни версии на дадения модел автомобил или компилация на базата на съответните елементи. Това не само стимулира въображението на бъдещите автомобилни дизайнери и конструктори, но допринася за сериозно увеличаване на продажбите на АМТ, тъй като много от моделистите искат да имат по един екземпляр от всеки вариант. През същата година фирмата предлага десет различни модела, всеки от които достига годишна продукция от над половин милион екземпляра. Днес този тип мултиплицирани версии са масово разпространен стандарт, към който се придържат много фирми-производители на умалени модели.

През 1963 г. Джордж Тотев напуска АМТ и създава собствена компания, наречена Model Products Corporation, или MPC. Главният офис е в Маунт Клемънс, щата Мичиган, а фабриката с личен състав над 200 души, се намира в Калкаска. Сред основните сътрудници на Тотев в новата фирма е и небезизвестният хот-род производител Дийн Джефрис.

Още със своя пазарен дебют МРС се налага като един от най-елитните производители на мащабни модели за сглобяване (основно в мащаб 1:25, но понякога и по-големи) и остава на върха през цялата епоха на 60-те и 70-те години на миналия век. Компанията става и пионер в лицензното производство, както и в изработката на умалени модели на съществуващи и измислени превозни средства, станали популярни в телевизионни сериали и игрални филми (в това число и “Междузвездни войни”).

През 1970 г. МРС е асимилирана от по-голямата компания General Mills, която включва още няколко фирми с подобен предмет на дейност, включително и Lionel Trains – водещ производител на умалени модели на влакове.

В началото на 90-те години Тотев купува фалиралата фирма Lindberg. Под негово ръководство тя възобновява дейността си и лансира серия нови модели с отлична изработка и качество. Благодарение на това Lindberg успява отново да заеме достойно място сред водещите компании AMT, MPC, Monogram и Revell.

Казано накратко, за своята близо 40-годишна кариера в тази област, Джордж Тотев оказва огромно влияние върху насоките в развитието на съвременния автомобилен моделизъм. Джордж е роден в Дюкейн, щата Пенсилвания на 14 ноември 1925 г. в семейството на Георги и Мери Тотев. Неговият баща емигрира от България през пролетта на 1912 г. Той е трябвало да пътува с кораба “Титаник”, за който е имал и купен билет, но не успява да се качи на борда, тъй като пристига на пристанището със закъснение. Благодарение на този съдбовен обрат американската индустрия на автомобилния моделизъм може би нямаше да бъде това, което е днес…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин