Бъдещите Opel OPC няма да бъдат с по-висока мощност


26
ян.
2021

Около OPC става шумничко – но този път по-скоро в преносен смисъл, защото на практика Power-марката на Opel в момента е в будна кома. Но скоро тя би могла да се завърне – макар и на електрическа тяга. „Сестрата“ на Opel Vauxhall оповестява пред „autoexpress.co.uk“, че SUV-ът Mokka-e и компактната Corsa-е щели да бъдат пуснати като VXR-модели. Официално още не е потвърдено, но по всяка вероятност и съответните аналози под бранда Opel също ще имат OPC-версии. За повече динамика, но без по-висока мощност.

Спортен модел без повече „коне“ – това звучи доста странно, нали? Но със 136 к.с. и 260 Нм Mokka-e и Corsa-e били достатъчно потентни, поне така смята Стивън Норман, шеф на Vauxhall. Вместо това производителят щял да се концентрира върху оптимизирането на окачването, спирачките и кормилното управление.

По-динамично пътно поведение вместо увеличена мощност

С рали версията на Corsa-e Opel вече доказа, че електрически компактен „спортист“ може да се справя и без по-висока мощност. И при малкия модел е работено върху по-доброто пътно поведение, а не върху мощността. Бъдещите OPC/VXR поне ще имат специален спортен режим на каране – благодарение на който нямало да се притесняват от „бензиновата“ конкуренция основно в лицето на ST-моделите на Ford.

Corsa-e Rallye разполага със същата мощност като серийния вариант на модела – но всичко останало е различно.

С оглед на факта, че мощността ще остане без промяна, се очакват същите показатели. Както и при моделите предшественици, E-OPC ще се различават от своите стандартни „събратя“ – с по-спортни брони, спортни седалки, лога и спортен волан. Vauxhall оповести, че ще пусне Mokka-e VXR още в началото на 2022, а след нея ще се появи и Corsa-e VXR. Вероятно същото ще важи и за OPC-дериватите. И все пак остава отворен въпросът дали в бъдеще всички модели ОРС ще бъдат на изцяло електрическо задвижване – тъй като е възможно следващата Astra OPC да бъде Plug-in хибрид.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин