Бъдещите ни инженери отново се готвят за Formula Student

Екипът от ТУ-София ще търси финансиране за участие в поне два старта от шампионата следващата година

2112
2016

Има надежда… това е първата мисъл, която минава през главата ми, щом влизам в залата на 9-и блок в ТУ-София. Тук да творят са се събрали 15 студенти, набор от ’91 до ’96. Събрани от различни специалности, те не се въодушевяват от последния хит на Гери-Никол, а основните им цели в живота се простират далеч отвъд алкохолните геройства в родните чалготеки. Екипът от младежи (типично за Техническия, в него има само 1 момиче) се готви да представя България за втори път във Formula Student:  най-голямото състезание за студенти на тема инжерен дизайн в света.

Миналата година в надпреварата под шапката на SAE са се включили над 600 отбора от целия свят. Нашите представители са взели участие в кръговете на Италия и Унгария. За да се подготвят, е трябвало добре да се запознаят с правилника от 200 страници и дори да положат изпити. След като срещат подкрепата на бизнеса (осигурила около 80% от финансирането), младежите създават своя болид. Той използва двигател и скоростна кутия на Honda CBR 600 – всъщност този „тандем” е сред малкото компоненти, които студентите не са направили сами. Машината със задно задвижване използва преработен Torsen диференциал от Honda Civic Type R. Цялото окачване, пространствената рама, карбоновата обшивка, изпускателната система, компоненти като шенкели, главини, спирачни дискове и карета са изработени специално за състезателната машина от студентите (в някои случаи с помощта на техни партньори).

За проекта си екипът използва 3D-моделиране. На снимката: Любомир, (мениджмънт на цялостния проект), Златина (PR) и Кирил (проектиране на окачване и рама, пилот на отбора).

Участието във Formula Student e добър пример за синергията между бизнеса и образователната система. Сред спонсорите на начинанието са Sensata и Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) – две компании, произвеждащи компоненти за автомобилната индустрия у нас (съответно – електроника и компоненти за климатични инсталации). Именно подобни фирми биха могли да съдействат за бъдещата реализация на младите умове на България. Един от членовете на екипа – Елмаз, отговорен за дизайна, вече има опит в тунинга като сътрудник на „Вилнер“ – българското ателие, известно с много от проектите си в чужбина.

И тях ги мъчи регламентът: дори за Formula Student гумите са хомологирани.

Formula Student комбинира два типа състезания: динамични и статични. В първия тип влизат драг, осморка, тайм атак (наречено „автокрос/спринт“) и ендуранс (22 км с двама пилоти, където се взима под внимание и разходът). Другият вид са по-скоро с бизнес и научна насоченост (бюджетно планиране, подготовка за внедряванеане на прототип в серийно производство) – и в тях въпроси задават дори инженери от Формула 1.

Тази година екипът тепърва набира финансиране за участието в изданието на надпреварата за 2017-а. Сега младежите са изправени пред ново предизвикателство: защото за следващата година правилата са променени. Миналогодишният им болид използва 600-кубиков 4-цилиндров двигател – но за 2017-а задвижващият агрегат ще бъде 1-цилиндров и според правилата може да бъде с по-голям обем – затова студентите са се насочили към мотор от КТМ 690.

Екипът е разделен на шест части – двигател, окачване и рама, аеродинамика и дизайн, електроника, спирачки и мениджмънт. Подобно на други автомобилни шампионати, и в този има специални изисквания за използваните джанти и гуми – догодина техният размер ще бъде намален от 13 на 10 цола (по решение на отбора). Таксите за участие са доста солени – за всеки от изискуемите поне два старта от бюджета си нашият отбор трябва да извади по 1500 евро – горе-долу същите пари се плащат за старта от Европейския рали шампионат. За сезон 2017 младите ни надежди трябва да намерят между 20 и 30 хил.евро – и отново разчитат на подкрепата преди всичко на бизнеса. През миналата година най-сериозно финансово са помогнали Schaeffler и „Йонитех“.

Миналогодишният болид използва Pull-rod окачване отпред и Push-rod – отзад, двигателят и трансмисията са от Honda CBR 600

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин