/ Бъдещето или просто шоу?

Бъдещето или просто шоу?

С FFZero1 Faraday Future ни представя прототип, който все още не говори достатъчно за бъдещите серийни модели.

Наистина не очаквахме това. Когато младата фирма Faraday Future  обяви, че на CES в Лас Вегас ще покаже електрически прототип, всички си мислеха за нещо друго. За почти готов за серийно производство компактен модел например. Вместо това Faraday Future ни представиха комбинация между Nissan GT-R 2020 и Bugatti Chiron. Едноместен автомобил с дизайн на суперспортист.

Въздушните тунели, които преминават от предните калници към задната част, вече са ни познати от прототипи като GT-R 2020, а „перката“ отзад – от концептуалния Chiron Vision GT Gran Turismo. При FFZero1 липсват видими иновации. Но каросерията и кокпитът са доста интересни: автомобилът е създаден за електрическо задвижване, плоските акумулатори са в пода. Тази архитектура сигурно ще бъде възприета и от бъдещите модели на Faraday. Седалката е вдъхновена от космическите изследвания. Във волана може да бъде интегриран свързан с автомобила смартфон – такова нещо още не бяхме виждали. Доста просто, но и хитроумно решение за свързаност. Така че в тези доста помпозни дрехи се крият и няколко наистина добри идеи. Бихме се радвали в бъдеще да виждаме повече от тях. Но в автомобил, по-пригоден за всекидневието.

Завод за 1 милиард долара

Фактът, че Faraday Future не са просто някакви отдалечени от реалността откачалки, че доказва от много неща: в пустинята Невада ще бъде изграден завод за 1 милиард долара. Освен това според данни от фирмата за нея вече работят 400 служители – а броят им скоро ще бъде увеличен до 500. Някои от имената са добре познати в автомобилния бранш: Ник Сампсън, съосновател и вицепрезидент, преди време е работил за Tesla. Дъг Рекхорн, вицепрезидентът по производството, също е работил по разработката на Tesla Model S.

Фирмата все още не съобщава откъде идват парите. Може би Faraday Future е проект на Apple, който да стимулира iCar? Във всички случаи проектът е категорична атака срещу Tesla – фирмата на основателя на PayPal Елън Мъск, който в момента също строи огромен завод за акумулатори в Невада.

FFZero1 е с мощност над 1000 к.с.

Напълно електрическия FFZero1 се задвижва от четири електромотора с обща мощност над 1000 к.с. – с тях едноместният автомобил ускорява от 0 до 100 км/м за по-малко от 3 секунди, а благодарение на перфектната аеродинамика може да развие максимална скорост над 320 км/ч. но шансовете за серийно производство на състезателния автомобил са малки. FFZero1 е по-скоро проект, който ще позволи на екипа да натрупа опит, както и вдъхновение за бъдещите модели на все още младия производител. Но Faraday Future се очертава като сериозен играч в областта на електрическата мобилност – особено ако представи и по-реалистични модели.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин