Бум в бизнеса с двуколесни: Bosch гони продажби за 1 млрд. евро на мотоциклетния пазар

3105
2016

Бизнес направлението „Двуколесни и моторни спортове“ на Bosch продължава да набира скорост на глобалния мотоциклетен пазар. От създаването на дивизията в Япония през април 2015 г. досега, оборотът с мотоциклетни технологии е нараснал с 20%. За сравнение, производствените обеми при моторизираните двуколесни са се увеличили с по-малко от 5% за същия период. Успехът се дължи на богатото продуктово портфолио – „Двуколесни и моторни спортове” е водещият доставчик на технологии за безопасност на мотоциклетите; асистентът за странично виждане е първата асистираща система за двуколесните. Освен това, бизнес дивизията доставя ефикасни инжекционни технологии, както и интелигентни решения за свързаност и модерни инструментални дисплеи. 130-те служители от целия свят – тройно повече от миналата година – разчитат на глобалната мрежа от няколко хиляди инженери на Bosch, както и на производствените мощности на бизнес сектор „Автомобилни технологии“. Отделът е добре подготвен за мотоциклетния пазар на бъдещето. „През 2020 г. искаме да достигнем един милиард евро оборот с мотоциклетни технологии“, заяви д-р Дирк Хоайзел, член на Управителния съвет на Bosch. Предвижда се повече от половината от планираните продажби да бъдат реализирани в Азия.

От 2017 г. всички нови двуколесни с обем над 125 куб. см, продавани в ЕС, трябва да бъдат екипирани с антиблокираща спирачна система.

От 2017 г. всички нови двуколесни с обем над 125 куб. см, продавани в ЕС, трябва да бъдат екипирани с антиблокираща спирачна система.

Почти 90% от всички мотоциклети се произвеждат в Азия

Според проучванията през 2021 г. глобалното годишно производство на двуколесни ще надхвърли 160 милиона – с около една трета повече от сега. Почти 90% от тях ще слизат от конвейрите в Китай, Индия и в Югоизточна Азия. Ще преобладават мотопедите с обем до 250 куб. см – най-разпространеното транспортно средство почти в цяла Азия. „За развиващите се пазари моторизираните двуколесни често са най-евтиният начин за придвижване“, твърди Хоайзел. Но и те се сблъскват с предизвикателствата на строгите закони за вредни емисии. В Азия много мотоциклети с двигатели с вътрешно горене все още ползват остарялата карбураторна технология. В същото време Bosch предлага система за впръскване с електронно управление, която намалява разхода на гориво с до 16% в зависимост от режима на работа. Така Bosch допринася за редуциране на вредните емисии в страни като Индия.

с асистента за странично виждане Bosch даде старта на първата в света асистираща система за моторизирани двуколесни.

с асистента за странично виждане Bosch даде старта на първата в света асистираща система за моторизирани двуколесни.

Стремежът към ефикасност и безопасност стимулира бизнеса

Наред с желанието за повече ефикасност, на развиващите се пазари расте и търсенето на по-голяма безопасност на мотоциклетите. В Тайланд и Индонезия например, всяка година около 21 000 души загиват при произшествия с мотоциклети. Антиблокиращата спирачна система ABS може да предотврати една четвърт от всички мотоциклетни катастрофи със загинали и ранени. ABS спира блокирането на колелата и мотоциклетистът продължава да владее машината по време на спиране. Все повече страни по света поддържат мотоциклетния ABS.

От 2017 г. всички нови двуколесни с обем над 125 куб. см, продавани в ЕС, трябва да бъдат екипирани с антиблокираща спирачна система. От октомври 2018 г. в Япония ABS става задължителен за всеки нов одобрен тип мотоциклет над 125 куб. см. В Бразилия и Тайван също бяха гласувани закони за задължително оборудване с ABS през следващите години. Темата е включена и в политическия дневен ред на Индия и САЩ.

Подходящият продукт за всеки пазар – от ABS до асистента за странично виждане

От 1995 г. досега Bosch е произвел над два милиона мотоциклетни ABS системи. Тази година компанията лансира ABS 10, специално разработена версия за потребностите на развиващите се пазари. Производителите ще интегрират лесно системата с компактни размери и тегло само 450 грама в чувствителния ценови сегмент на малките мотоциклети. “Безопасността не може да бъде въпрос на пари. Ще вградим нашата ABS технология във всички класове машини и на всички пазари,” заяви Хоайзел. През 2013 г. Bosch разработи системата за контрол на стабилността на мотоциклета MSC (Motorcycle Stability Control) –  нещо като ESP за двуколесни, предназначена за мощните байкове, които се търсят най-много в Европа, Япония и Северна Америка. Следейки параметри като ъгъла на наклон, MSC моментално регулира електронното спиране и ускорение според пътната обстановка. При спиране в завой се предотвратяват подхлъзването и изправянето на байка. Но развоят не спира дотук – с асистента за странично виждане Bosch даде старта на първата в света асистираща система за моторизирани двуколесни. При престрояване асистентът, с помощта на ултразвукови сензори, проверява за опасност в мъртвите зони за водача от двете страни на мотоциклета.

Свързаните мотоциклети са още по-безопасни

Бъдещето на мотоциклета е не само безопасно и екологично чисто, но и свързано. В портфолиото си Bosch предлага две решения за мотоциклетна свързаност. Първото е интегрираният клъстер за свързаност (ICC – Integrated Connectivity Cluster), информационна система за свързване на мотоциклета със смартфона на водача, чрез която могат да се управляват различни приложения. Второто е управляващият блок за свързана мобилност (CCU – connectivity control unit), който осъществява връзката на мотоциклета с облака. Чрез него се реализират функции от типа на еCall – автоматичната услуга за аварийно повикване. Ако мотоциклетът участва в пътнотранспортно произшествие, eCall автоматично извършва аварийно повикване и осигурява по-бързото оказване на помощ. eCall още не е задължителна за мотоциклетите в ЕС, но от април 2018 г. става задължителна за всички нови одобрени типове леки и лекотоварни автомобили в ЕС с тегло до 3,5 тона. Управляващият блок за свързана мобилност предоставя на водачите и полезна информация за потенциално опасни пътни отсечки, както и съдейства за проследяването на откраднати мотоциклети.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин