Брюксел въвежда данък „задръстване“ и маха винетките


31
май
2017

Европейският съюз е на път да въведе данък „задръстване“ за определени пътни артерии, които в пиковите часове са особено натоварени. Подобен модел от години действа в Лондон. Освен това ЕК иска да въведе нова система за таксуване, според която използването на пътищата от конкретно превозно средство да се изчислява не въз основа на времето, прекарано върху пътя, а въз основа на изминатите километри. В Брюксел са на мнение, че винетките като възможност за плащане трябва да бъдат отменени от началото на следващата година, а на тяхно място да дойде толсистема – като мярката се отнася както за леките, така и за тежкотоварните автомобили и автобусите.

За държавите, в които сега действа винетната система, се предвижда отсрочка до 2023 г. (2024 – за ТИР-овете). Най-късно дотогава ще трябва да бъдат въведени толтаксите. Идеята за мярката е грижа за околната среда – т.е. шофьорите да ползват магистралите само когато наистина имат нужда от тях, заради въпросното таксуване на километър. В предложението е упоменато също, че страни като нашата, които не изискват отделно заплащане за магистралите си, няма да бъдат задължение да създават тол бариери.

Още по темата

Card image cap
Бруталното Porsche 911 на Techart

5
юли
2016

Porsche 911 Carrera S на Techart е мощно колкото едно Porsche 911 Turbo от поколението 997. И освен това има и турбо! Първите ни впечатления!

Card image cap

В последния брой:

Архив >