Британски професор тунингова Maserati-то си у нас

0103
2016

Студио Vilner модифицира интериора на бутиковия „италианец“ – и собственикът на колата остава много доволен

„Обожавам тази кола, още от момента в който я взех. В техниката си носи гени на Ferrari, но виниленият интериор бе доста раним и се повреждаше лесно. Новият, изпълнен от Vilner, е просто прекрасен. Само ако Maserati можеха да направят кокпита толкова качествен, и поне наполовина толкова впечатляващ. Най-после вътрешното пространство отговаря на екстериора.“

Това са думите на самия собственик, който докарва прекрасното GC Sport от Великобритания специално за да получи вниманието на Art Studio Vilner. „Ще ходиш чак до България за един интериор?!“ Британецът споделя също, че неведнъж е получил този въпрос от приятели. Факт е обаче, че академичният преподавател – да, собственикът на колата е професор – обиколил  няколко ателиета на Острова, след което решил да заложи на българското. Думите му след предаване на проекта потвърждават, че изборът му е бил правилен.

Vilner, както винаги, подхожда с респект към един най-красивите GT кабриолети в съвременната история на класа. Колата не е нова, но е все още актуална и продължава да бъде еталон по отношение на пропорции, линии и стил, в класа на луксозните GT-та. Звукът на 4,7-литровия V8 с 450 к.с. е предмет на отделна тема, а свалящият се покрив превръща Sport в още по-голямо акустично събитие.

Външният вид, цветът Rosso Trionfale, както и красивите черни 20-цолови джанти Astro остават непроменени, за сметка на тотално преработения кокпит. Bianco Pregiato салонът остава в историята, за да отстъпи място на изключително благородната и качествена Vilner трактовка. Мека кафява кожа с виненочервени акценти и бели шевове превръщат четириместния салон в специално място, каквото се очаква от подобен автомобил. Белите шевове са положени със забележителна прецизност и придават завършеност на детайлите, като сенниците например, които са обвити в кожа и алкантара. Други ключови за стила области, завършени с белия конец, са облицовките на вратите – шевът рамкира равнината на повърхността по отчетливо благороден начин.

Дискретни детайли с дълбок замисъл са лентовите водачи на предните колани, техните заключващи механизми, както и вътрешните дръжки на вратите – елементите са изработени от два различни слоя кожа, с кръгла перфорация на външния. Това е фина препратка към класическата шофьорска ръкавица, носеща джентълменския дух на едновремешния аристократизъм.

Традиционно твърдите повърхности, като пластмасовите кори в основата на седалките и гърбът на вътрешното огледало, Vilner облицова с фина алкантара. Лицевата рамка на огледалото пък е обвита с кафява кожа, интегрираща го перфектно в интериора. Оригиналните пластмасови декорации по таблото и вратите също са получили специално внимание – „слоновата кост“ остава в миналото, наследена от черен лак, който вписва апликациите в таблото. Ефектът при капачето на скоростния лост е особено приятен, където хромираният тризъбец контрастира стилно с черната основа. Червената шита козирка над уредите и виненият акцент на също преработения волан, завършват предната част на кокпита.

Дори само маркирането на всички променени детайли би заело няколко страници. Боядисаните в кафяво решетки на Bose говорителите, боядисаните в червено капаци на аварийните антиролбари отзад, пълното претапициране с алкантара на тавана, стелките с червен кожен кант, подът на багажника с бродерия с „Тризъбеца на Нептун“, специалната чанта…

Чантата? Запазената марка на Vilner, ръчна изработка, изпълнена изцяло в духа на автомобила. Червените дръжки са съшити посредством техника, която се използва при облицоването на воланите, а презрамката завършва с карбонова катарама, напомняща на металната закопчалка на предпазния колан.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин