Бош в коронакризата: от автомобилни компоненти към тестове за Covid-19


29
апр.
2020

След прекъсване на производството в около 100 локации на Бош по целия свят през този месец, компанията системно се подготвя за постепенен рестарт на продукцията. „Искаме да осигурим надеждни доставки, за да посрещнем постепенния ръст на търсенето от нашите клиенти, и да помогнем на световната икономика да се възстанови възможно най-бързо“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, на годишната пресконференция на компанията. „Целта ни е да синхронизираме събуждането на производството и сигурните вериги за доставки, особено в автомобилостроенето. Вече постигнахме това в Китай, където нашите 40 завода възстановиха производството си и веригите за доставки са стабилни. Работим усилено, за да осъществим рестарта и в другите ни региони.“ За да постигне успешен ръст на производството, компанията предприема редица мерки за защита на служителите от коронавирусна инфекция, твърди Денер. Бош е ангажиран и с разработката на координиран, съвместен подход с клиентите, доставчиците, органите на властта и представители на служителите.

Помощ за ограничаване на пандемията от коронавируса

„Където е възможно, искаме да допринесем с нашата експертиза в усилията за овладяване на пандемията, като например чрез наскоро разработения от нас бърз тест за Covid-19, който се прави с нашия анализатор Vivalytic“, заяви изпълнителният директор на Бош Денер. „Търсенето е огромно. Правим всичко възможно, за да увеличим значително производството, като до края на годината капацитетът ни ще бъде пет пъти по-голям от първоначалните планове“, продължи той. През 2020 Бош ще произведе над един милион бързи тестове, а догодина броят им ще скочи на три милиона.  Анализаторът Vivalytic ще допълни съществуващите лабораторни тестове, като първоначално ще се използва в болници и лекарски кабинети основно за защита на медицинския персонал, за който бързото осигуряване на тестови резултати за по-малко от два часа и половина е решаващо. Бързите тестове вече се предоставят на клиенти от Европа с етикет „само за изследователски цели“ и могат да се ползват след валидиране. Бош ще получи CE маркировка за продукта до края на май. Още по-бърз тест, който открива надеждно случаите на Covid-19 за по-малко от 45 минути, е в последните етапи на развоя. „Цялата ни работа в тази област се ръководи от нашия слоган „Техника за живота“, заяви Денер.

Бош вече стартира производството на защитни маски. 13 завода на компанията в 9 държави – от Бари в Италия, до Бурса в Турция и Андерсън в САЩ – поеха инициативата и произвеждат маски за покриване на местните нужди. Освен това Бош в момента изгражда две напълно автоматизирани производствени линии в Щутгарт-Фойербах, като скоро ще заработи и производство на маски в Ербах, Германия,  както и в Индия и Мексико. „Машиностроителният ни отдел проектира необходимото оборудване само за няколко седмици“, сподели Денер. Бош предостави безплатно конструктивните си чертежи и на други фирми. Компанията ще може да произвежда над 500 000 маски дневно. Маските са предназначени за защита на служителите в заводите на Бош в цял свят. Целта е те да бъдат предоставени и на други страни. Това зависи от получаването на съответните одобрения за конкретната държава. Бош произвежда и по 5 000 литра дезинфектант седмично в Германия и САЩ за работниците си в американските и европейските заводи. „Нашите хора вършат чудесна работа“, заяви Денер.

Глобалното икономическо развитие през 2020: рецесията влияе негативно на перспективите

Поради пандемията от коронавирус Бош очаква сериозни предизвикателства пред световната икономика през тази година: „Подготвяме се за глобална рецесия, която ще окаже значително влияние и върху развитието на бизнеса ни през 2020“, заяви проф. Щефан Азенкершбаумер, финансов директор и заместник-председател на Управителния съвет на Бош. Въз основа на актуалните данни Бош предвижда спад на автомобилното производство от най-малко 20% през 2020. През първото тримесечие на тази година оборотът на Група Бош спадна със 7,3% и е значително по-нисък в сравнение с миналата година. Само през март 2020 продажбите се сринаха със 17%. Поради несигурната ситуация компанията не прави прогноза за цялата година. „Трябва да положим изключителни усилия, за да постигнем поне балансиран резултат“, каза финансовият директор„. И в тази тежка криза диверсификацията на бизнеса ни отново е наше предимство.“

В момента акцентът пада върху обширните мерки за намаляване на разходите и осигуряване на ликвидност. Те се изразяват в редуциране на работното време и съкращаване на производството в много световни локации на Бош, намаление на заплатите на специалистите и ръководителите, включително и на изпълнителния мениджмънт, както и удължени инвестиционни срокове. Още в началото на 2020 Бош вече стартира цялостна програма за подобряване на конкурентоспособността си. „Средносрочната ни цел е да възстановим оперативната си печалба от около 7%, но без да пренебрегваме важните задачи за осигуряване на бъдещето на компанията“, заяви Азенкершбаумер. „Отдаваме цялата си енергия на тази цел и за преодоляване на пандемията от коронавирус. По този начин ще създадем финансовата основа, необходима, за да използваме невероятните възможности, откриващи се пред Група Бош.“

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин