Ботас е новият пилот на Mercedes

Mercedes най-накрая взе решение: Валтери Ботас ще кара за шампионския тим на мястото на Нико Розберг

1601
2017

Валтери Ботас получи шанса на живота си: финландецът ще заеме мястото на миналогодишния шампион Нико Розберг. 27-годишният пилот кара във Формула 1 от 2013 г., има 77 старта в актива си е събрал общо 411 точки, като 9 пъти се е качвал на почетната стълбичка. Подобно на Розберг, и Ботас „мигрира“ към Сребърните стрели от отбора на Williams.

Критиците на решението веднага изразиха съмнение, че Ботас не е замесен от същото тесто като сина на Кеке Розберг, Мика Хакинен (който спечели две титли с „волан“ на Mercedes) и Кими Райконен. Така очакванията са Ботас да свири втора цигулка в тима на Щутгарт – нещо като Хейки Ковалайнен през 2008 и 2009 г. в McLaren. За три години като съотборник на Фелипе Маса Ботас се наложи с 407:308 точки, а при квалификациите побеждава с 41:18 – но надмощието му не изглеждаше толкова убедително.

Въпреки това спортният шеф на Mercedes Тото Волф се реши да вземе Ботас. Австриецът беше част от мениджмънта на финландеца, освен това Валтери би могъл да осигури малко спокойствие в тима след 3-годишна дива битка между Хамилтън и Розберг. Другият основен претендент за позицията в Mercedes – Паскал Верлайн, през сезон 2017 ще кара за Sauber – за да получи „закалка“, ако през 2018 или 2019 отиде в тима на Сребърните стрели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин