AUTO BILD България / Бонзай Rolls-Royce на ток

Бонзай Rolls-Royce на ток


2
мар.
2017

Малките версии на скъпи коли не са нищо ново под слънцето – миналата година бяха представени няколко. McLaren пусна умалено копие на своя Р1, а Morgan направи същото със своя EV3. Rolls-Royce допълва списъка с новия си Rolls-Royce SRH. За разлика от останалите британски автомобилни производители, от Rolls предложиха само един модел, но той дойде точно на мястото си.

Автомобилът е проектиран за хирургическото отделение на педиатричната болница St. Richard, което се намира в същия град като централата на Rolls-Royce. Автомобилът получава и името си, SRH, именно от болницата. Тя е била предоставена на болничното заведение на малките пациенти, които да я карат до операционната зала. Коридорът към нея е също обсипан с пътни знаци. Изпълнителният директор на Rolls-Royce Торстен Мюлер-Йотвьос заяви в съобщение за пресата, че се надява „Rolls-Royce SRH да помогне периодът на лечение за децата да бъде поне малко по-спокоен.“

Трябва да се отбележи още, че въпреки скромните си размери SRH е проектирана много внимателно. Внимание към детайлите на Rolls-Royce и при този модел е изложено на показ. Симпатичното автомобилче е дело на поделението Bespoke Manufacturing, чиято дейност е насочена към персонализирането на моделите. Автомобилът разполага и с типични за Rolls-Royce „глезотии“ – като дизайна на типичните капачета върху джантите с логото на марката, които се въртят и винаги сочат нагоре, както и табло, съответстващо цветово на червения кожен салон в допълнение на каросерията в синьо и сребристо. Rolls дори проведе специален тестдрайв за двама пациенти на болницата в автомобилния завод, като им позволи да покарат вътре с умаленото автобижу.

Захранването на малката кола е чрез електрически двигател, свързан с 24-волтова батерия. Ускорението се регулира чрез лостчета зад волана, като максимална скорост е 16 км/ч, но може да бъде ограничена до 6 км/ч. В крайна сметка, колата е предназначена за болница, с особено внимание към избягване пораждането на допълнителни инциденти.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин