Бомбата и ЗИЛ-131: спасителите в снега

2601
2017

25-годишен руски роторен снегорин и суров планинец се борят с преспите в едно от най-красивите кътчета на България

Тук не е за хора със слаби сърца: преспите надхвърлят 5,5 метра, а в снежния ад само маркерите ти помагат да намираш пътя. В суровата зима героите на Белмекен са шофьорите на снегорини – и самите снегорини. „При буря минаваш през ада” – казва Али Хаджийски, когото повече биатлонисти и гости на хотел „Белмекен Мастерс” познават като Бомбата. 56-годишният мъж е суров планинец – и от 18 години на него се пада тежката задача да разчиства пътя към високопланинския спортен комплекс. Когато падне сняг, Бомбата отваря високия гараж и запалва танковия двигател на своя ЗИЛ-131 Д-707. Да, правилно прочетохте: 19-литровият дизел с 6 цилиндъра е „половинка” от почти 40-литровия V12 танков мотор на легендарния Т-34, разработен преди около 80 години. Независимо от това обаче, двигателят е с по 4 клапана на цилиндър, а горивната система е близка до съвременните Common-Rail.

Шест цилиндъра и работен обем близо 20 л: за задвижващия агрегат е отреден целият товарен отсек.

Близо 20 години Бомбата работи на Белмекен – и освен снегорин управлява и ратрака за подготовка на пистата за биатлон.

За обемистия агрегат, който стартира с помощта на цели четири акумулатора (а не с пусков двигател като при танковете), е отредена цялата каросерия на камиона със задвижване 6х6. Моторът, оборудван с турбина с размерите на главата на белгийска крава, предава своите 250 конски сили както към колелата, така и към роторната система за чистене на снега, задвижвана от редуктор. Тя се състои от т.нар. „шнекове”, които засмукват снега, и перка, която го изхвърля отстрани. За поддръжката на ЗИЛ-а се грижи полковник от Пловдив с дългогодишен стаж в танкова бригада.

Шнековете „засмукват” снега, а перката го изхвърля настрани – в зависимост от посоката на вятъра шофьорът определя наляво или надясно.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин