Близо 80 000 лева за G-клас от 1996 с „всеяден“ дизел


21
окт.
2021

Mercedes G-клас е неостаряваща класика. Без значение дали минавате по някоя от изпълнените със скъпарски магазини улици на Берлин, Милано или Париж, в този офроудър никога няма да ви гледат с лошо око. Макар че що се отнася до оригиналната концепция на модела, хората от Daimler изобщо не са планирали техният неостаряващ всъдеход да бъде използван повече като символ на статус вместо за преходи в гората. Все пак G означава Geländewagen – автомобил с висока проходимост.

В момента за продажба в eBay се предлага Mercedes G-клас от онези „за гората“. Става въпрос за 290 GD от серията W 461 от 1996 г. – с три врати, късо междуосие и скромен петцилиндров дизел (95 к.с.). Автомобилът се продава за 36 800 евро (ок. 77 600 лева) и според продавача бил като нов. Дали не става въпрос за екземпляр мечта за всички фенове на Mercedes G-клас?

Петцилиндровият двигател под предния капак не превръща Benz-а в „бегачка“, но е издръжлив.

В описанието на обявата правят впечатление думите „рамата е възстановена“. Ако това може да бъде доказано, значи някой вече е разглобил Benz-а на отделните му части и го е подложил на цялостна реставрация. За съжаление, подробности за този процес не могат да бъдат намерени в обявата.

Но това не бива да обезкуражава евентуалните купувачи, а по-скоро да ги накара да поискат от продавача доказателства като снимки или фактури от сервиза. Във всеки случай на снимките се вижда Mercedes 290 GD, който на пръв поглед действително изглежда – на практика без следи от употреба отвътре или отвън.

G-класата изглежда като нова на снимките.

G-класа от 1996 само на 60 234 километра

Според обявата колата е от втори собственикът. Километражът отчита едва 60 234 километра. Първата регистрация е от 20 юни 1996 г. Трансмисията е ръчна. Зеленото „кубче“ има валиден пред TÜV преглед до октомври 2023 г. Това означава, че автомобилът е преминал инспекцията буквално току-що. В оборудването влиза и теглич, а според данните в обявата автомобилът е без удари.

Този G харесва уюта, но може да издържи почти на всичко

Естествено, предлаганият модел на Daimler е далеч от спортен автомобил. Мощността от 95 к.с. на петцилиндровия трябва да бъде използвана в максимална степен, ако искате да се движите по-пъргаво – доколкото това изобщо е възможно. За сметка на това, агрегатът е икономичен – макар и не по днешните стандарти. Освен това е „всеяден“ – спокойно можете да карате и на отработено масло. Това не значи, че трябва да си правите експерименти – а просто че не бива да се страхувате, ако решите да предприемете пътешествия в страна, където се предлагат горива с лошо качество.

Въпреки отличното впечатление, което правят снимките, този Mercedes G-клас трябва да бъде прегледан обстойно преди евентуална покупка.

Естествено, ако Benz-ът ви е харесал, задължително трябва да направите проверка на място и внимателен оглед на каросерията и цялостното техническо състояние. Ако нямате необходимите познания за модела, задължително би трябвало да се свържете с експерт. Mercedes-ът е на 25 години и не е слязъл от конвейера преди няколко дни, въпреки че изглежда точно така. Нищо чудно да има тук-таме и малки проблеми.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин