Близо 2000 eлектромобила продадени в България за 2020


28
дек.
2020

Изминалата година беше изключително турбулентна за глобалния автомобилен пазар, особено в Европа. Регистрациите на нови автомобили спаднаха с 29 процента през първите девет месеца на годината, но това не попречи на може би първата електрическа революция на континента. Според компанията за анализиране на пазара JATO Dynamics през октомври 2020 г. хибридните и електрическите автомобили са представлявали цели 27 процента от пазара на нови автомобили в ЕС – дял, който е по-висок от този на дизеловите автомобили.

България също предприема малки стъпки по пътя към автомобилната електрификация. По данни на българската Пътна полиция към декември 2020 г. в страната са регистрирани 1876 електромобила и около 10 000 хибрида. През последните три години бяха изградени близо 200 станции за зареждане в цялата страна с цел повишаване на продажбите, но също така и за да се увеличат степента на растеж и търсенето на електромобили в идните години.

Специфичното при автомобилите с електрическо и хибридно задвижване е, че те са по-тежки от традиционните модели, като за това допринася батерията, а в случая с хибридите – двигателят, електрическият мотор и горивният резервоар. Също така по време на движение тези автомобили предават повече въртящ момент към пътя, ето защо е желателно да имат гуми, които са специално адаптирани за техните характеристики. Някои от характеристиките са безопасност на мокри и сухи пътища, прецизно управление, къс спирачен път и нещо особено важно за електромобилите – много ниско съпротивление при търкаляне.

Ниско съпротивление при търкаляне и по-малко шум

Разработчиците на гуми в Continental са се справили с това предизвикателство и са проектирали гуми, предназначени специално за електрически автомобили, автобуси и камиони. Допълнителното тегло на превозното средство се компенсира чрез увеличаване на товарния капацитет на каркаса или тялото на гумата, като обикновено се обозначава със символа XL от вътрешната страна. В момента браншът предприема стъпки за стандартизиране на гуми с дори още по-високи натоварвания, които вероятно ще бъдат със символа XL+. Много ниското съпротивление при търкаляне на гумата се постига чрез подходяща смес на протектора, чрез профилите и конструкцията на гумата, особено на страничните бордове, както и поддържане на възможно най-ниско общо тегло. Всички тези мерки трябва да бъдат внимателно координирани, за да се гарантира, че гумите запазват своята висока безопасност при управление.

Като се има предвид колко по-тих е електромобил спрямо модел на двигател с вътрешно горене, шумът в гумите трябва да се ограничи възможно най-много. Това може да се постигне чрез добавяне на вътрешен пенообразен слой към гумата, използвайки технологията ContiSilent на Continental.

На пръв поглед тези специални гуми изглеждат напълно обикновени. Шарката на протектора, дизайнът на страничния борд и маркировката отстрани са подобни на традиционните модели. И тъй като почти всички тези гуми за електромобили и хибриди са за оригинално вграждане, освен задължителната и стандартна информация на страничния борд присъства и код „OE“. Continental също така произвежда гуми за товарни автомобили, които са адаптирани за нуждите на електрическото задвижване, като например Conti Urban HA3 за електрически автобуси. Междувременно компанията представи прототип на гума за електрически камиони на автомобилното изложение във Франкфурт през 2018 г.

Дълбочината на протектора вече може да бъде следена чрез сензори

Една технология за електрически автомобили, която е широко оповестена, a Continental в Дания дори я прилага чрез пилотен проект, е следенето на дълбочината на протектора и качеството на гумата посредством сензори, специален софтуер и телеметрия. Всички данни се съхраняват в облака благодарение на подходящи алгоритми, а прецизността е почти перфектна. Това допринася в предстоящия период шофьорите да разполагат с информация в реално време относно качеството на своите гуми, износването на протектора, така че да могат да изберат кога да сменят гумите си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин