/ Близо 1 млн. лева за „лачено“ Lamborghini LM002

Близо 1 млн. лева за „лачено“ Lamborghini LM002

На аукцион от RM Sotheby’s в Ню Йорк беше продадено Lamborghini LM002 от 1990, американска спецификация. Първият SUV на марката е реставриран в продължение на пет години – въпреки че е на пробег едва 30 000 км (19 153 мили). Когато пристига в САЩ, колата струва 158 000 долара – а днес е продадена за близо три пъти повече или два пъти над цената на новия Urus, който италианската компания представи официално преди броени дни. Реновацията на „динозавъра“ е оценена на 325 000 долара и включва обновяване на двигателя, нова изпускателна система, нов интериор, както и модерна аудиосистема Alpine с Bluetooth-връзка за мобилен телефон.

Нека погледнем към историята на LM002: през 70-те години състоянието на Lamborghini не е цветущо. Американските военни търсят нов стандартен високопроходим автомобил за пехотата и тестват прототипа Lamborghini Cheetah – но резултатите са катастрофални. Италианският офроудър се проваля на скалистия участьк, а на финала – тотална щета. Устойчивостта на каросерията към усукване е недостатъчна, двойното задвижване и превключването на предавките заяждат.

Остарелият V8 на Chrysler под предния капак съвсем определено е най-надеждният агрегат на още недоизпипания предсериен автомобил. През 1977 г. Lamborghini и Тина Търнър имат поне две общи  неща – славно минало и незавидно финансово състояние. Три години и един фалит по-късно новият шеф на Lamborghini, френският индустриалец Патрик Мимран, вижда потенциал за продажби на високопроходим автомобил на  Lamborghini в Саудитска Арабия, в резултат на което „изравя“ от архивите чертежите на Cheetah и поставя на конструкторите дръзкото задание – ние ще построим най-бързия високопроходим автомобил на света! Конструкторите от седалището на фирмата в Сант Агата Болонезе създават едно чудовище с  5,2-литров V12-двигател от екстремния спортист Countach – 450 к.с.! Максималната скорост е абсурдните за онези години 210 км/ч – по това време един Mercedes 280 GE с с мощност 156 к.с. и достига 160 км/ч, като автомобилът се възприема като предостатьчно мощен. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема едва 7,7 сек. LM 002 успява да достигне до серийно производство едва през 1986 г. За целия си жизнен цикъл (1986-1993) от модела са произведени само 301 екземпляра, от които само 48 – щатска спецификация.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин