Новини » Благородна мисия: конфискуван Nissan GT-R за транспорт на органи

Благородна мисия: конфискуван Nissan GT-R за транспорт на органи

1903
2021

Екстравагантните полицейски автомобили не са нещо ново – в Дубай например имат Aston Martin One-77 и Bugatti Veyron като „патрулки“ – макар и само за шоу. В Португалия обаче гледат на темата малко по-сериозно: там Guarda Nacional Republicana (GNR) отскоро разполага с Nissan GT-R. В интерес на истината, автомобилът е конфискуван – и вместо да го продава на търг или да го унищожава, държавата решава да го използва суперавтомобила за транспорт на органи.

За да отговаря колата на специален режим на движение, от GNR я оборудват със сигнална уредба и лепенки Transporte De Órgãos на вратите и предния капак – така че да е ясно какво превозва „японецът“. От GNR не разкриват повече данни за самия автомобил. Вероятно става въпрос за машина, произведена през 2011, оборудвана с битурбо V6-двигател с 530 к.с. и 612 Нм максимален въртящ момент от работен обем 3,8 л. По данни на Nissan ускорението от 0 до 100 км/ч отнема едва 3 секунди, а 4х4 бегачката постига максимална скорост 315 км/ч. С подобни показатели органите ще пристигат достатъчно бързо. От GNR разкриват, че само за миналата година са изминали половин милион километра при транспорт на органи.

Конфискуван е и Mercedes CLS

Oт полицията не разкриват причината за конфискацията на Nissan-a. Според телевизия TVI обаче бившият собственик на GT-R-a бил погнат от властите за укриване на данъци. Освен японския автомобил полицията е прибрала и Mercedes CLS. При всички положения този метод на придобиване на автомобилите е по-изгоден от покупката им – защото само Nissan GT-R като нов струва над 200 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ