Бихте ли дали 8400 лева за тази тунингована W123-ка?

2711
2022

Тунингът винаги е бил въпрос на вкус – както днес, така и преди 40 години. Това, което за даден фен изглежда прекрасно, за другиго може да бъде истински кошмар. Най-важното обаче е човек да оценява труда, вложен във всеки проект – без значение дали му харесва или не.

Идеален пример е Mercedes 200 от серията W 123 с оптични модификации от началото на 80-те години, който в момента се предлага за продажба в eBay. Този Daimler ще поляризира мненията – просто защото не отговаря на съвременните тунинг тенденции. Но въпреки това ще се намерят хора, които биха го оценли. Особено с оглед на факта, че е добре поддържан – поне според описанието към обявата.

Съгласно него става въпрос за „ранен“ Mercedes 200 с карбуратор и първа регистрация от септември 1979 г. Двулитровият бензинов двигател на автомобила генерира 94 к.с. Продавачът посочва, че е купил Mercedes-a през 2007 г. от вдовицата на първия собственик. Според информацията Benz-ът винаги е бил съхраняван в гараж и никога не е каран през зимата.

Спойлерът и предната броня идват от Lorinser.

Предната престилка идва от Lorinser, а антикрилото върху капака на багажника – от Hella. Поставени са и широки гуми на алуминиеви джанти с множество спици. Хромираните калници, хромираните въздуховоди пред предното стъкло и двете хромирани огледала също не са оригинални.

„Историческият“ регистрационен номер, издаден през 2009 г., дава първата ценна индикация за състоянието на автомобила. Снимките към обявата подкрепят това впечатление. На тях виждаме чист и добре поддържан седан. Тунинг компонентите са получили съответните одобрения, има и частична сервизна история.

Разбира се, потенциалният нов собственик трябва да провери дали автомобилът отговаря на първоначалното положително впечатление след оглед на място. Но нека приемем, че автомобилът действително е такъв, какъвто изглежда на снимките. Обявената цена е 4200 евро (ок. 8400 лева).

Спойлер отзад, хром по калниците и стилни джанти са финалните тунинг акценти.

Какво трябва да знаем за Mercedes W 123

Серията W 123 е последният модел с много хром от Щутгарт – това прави впечатление дори и на лаиците още от пръв поглед. Заедно с S-класата W 126 123-ката се смята за един от последните модели на Мерцедес, проектиран преди всичо от инженери, а не от счетоводители.

Но Daimler-ът, в който днес се влюбват все повече млади хора, не е лишен от слабости. В първата серия, например, арките на калниците и гнездото на резервната гума не просто ръждясвят – а изчезват. Калниците и ръбовете на вратите ръждяват. Дренажите за оттичане на водата имат толкова малки отвори, че 2-3 борови иглички от 80-те години на миналия век могат да ги запушат и да причинят корозивно бедствие. Остарялата кормилнa кутия още от завода има два пръста луфт и се износва с годините. Кормилните накрайници и втулките на носачите лесно сдават багажа. Горивните помпи и релетата за запалване често дефектират.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин