Битката на гумите в „24 часа на Льо Ман“

Претендентите от Porsche и Тoyota в „кралския клас“ LMP1 залагат на Michelin, 20 от общо 23 коли в LMP2 използват Dunlop

1706
2016

Утре, 18-и юни, събота, в 16 часа българско време стартира 24 часа на Льо Ман – трети кръг от Световния шампионат по издръжливост на FIA. Гумите са основен елемент от състезателния „пакет” на легендарната надпревара и могат да се  използват като голямо предимство на пистата. Намаляването на времето за престой в бокса чрез използването на гуми, предназначени за множество стинтове, също е голямо предимство при състезанията за издръжливост. Войната между гумите дава възможност на производителите на гуми непрекъснато да се опитват да осигурят победата на своя отбор. Това също така дава и някои предимства на самите производители на гуми, като им позволява да внедряват технологиите от мотоспорта в стандартните им продукти за нормални пътища.

В класа на най-бързите– прототипите от LMP1, съотношението на болидите с Michelin спрямо Dunlop е 6:3 – като големите фирмени тимове на Porsche, Toyota и Audi се спират на френската марка. В по-ниския клас, LMP2, също прототипи, обаче „палачинката се обръща“ – там само 3 от общо 23 коли ще бъдат „обути“ с Michelin, всичко останало се пада на Dunlop. При GT-автомобилите (LM GTE Pro и LM GTE Am), които са значително по-близки до серийните, единствено машините на Aston Martin използват Dunlop – всички останали залагат на Michelin.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин