Бизнесът с програма за привличане на жени за шофьори на камиони


6
мар.
2021

Програма за кариерно ориентиране на жените и привличането им като професионални шофьори стартира водещата българска транспортно-логистична компания Transpress. Кампанията “Път за дамите”, която е първата по рода си у нас, започва официално на 8 март, като ще даде възможност на заинтересованите да получат информация от “първа ръка” за естеството на работата, спецификите, предизвикателствата и възможностите в нея. Основни ментори в нея ще бъдат именно жени от компанията, които са избрали да се развиват като професионални шофьори. Програмата е отворена, както за дами без опит и необходимите категория С и С+E, така и за такива, които вече са направили първите си стъпки в професията.  Една част от преминалите през въвеждащия модул ще могат да получат подкрепа и частично финансиране за придобиването на необходимото свидетелство за правоуправление, както и допълнително практическо обучение и възможност за стаж и постоянна работа в Transpress.

Инициативата “Път за дамите” е разработена в отговор на засиленото търсене на професионални шофьори на пазара на труда и адресира много ниските нива на ангажираност на жените, както в Европа, така и в България.

“Според проучвания жените професионални шофьори в Европа са едва 2%, а у нас делът им по наша оценка е дори още по-нисък. Калкулацията показва, че с увеличаването им до 10% може да бъде намерено адекватно решение на проблема с недостига на кадри в тази изключително важна професия.”, обяснява Михаил Стоянов, Директор Човешки ресурси в Transpress. “Проучванията показват, че дамите имат много качества, които са подходящи за професията. Те са много дисциплинирани и организирани, реагират спокойно в конфликтни ситуации, което помага да се спазват правилата за движение и сроковете”, допълва той.

Добър знак е положителната нагласа на професионалната общност у нас по темата за привличането на жени в гилдията. Анкета на Transpress в най-големите групи на шофьори на камиони в социалните медии с близо 1600 респонденти показва, че над 90% оценяват професията като подходяща за дамите. Под 10% от участниците в проучването са на обратното мнение, като според болшинството от тях проблемът не е в липсата на качества, а в трудните условия и съществуващите рискове на пътя. Половината от анкетираните са категорични, че професионалните умения не зависят от пола, а една трета дори допускат възможността жените да бъдат по-добри шофьори от някои мъже.

Един от доказано работещите модели в световен план и у нас е сформирането на “тандеми” между съпрузи или партньори. Това е направление, което се развива бързо в Северна Америка и което е основен двигател за увеличаването на жените в професията там до 6%.

Четирите дами международни шофьори в екипа на Transpress в момента работят именно с половинките си. В компанията са ангажирaни и жени на куриерски позиции, а заедно със служителките в офисите делът им е около 17% от целия състав. С програмата “Път за дамите” Transpress цели постепенно делът на жените шофьори да достигне до 8-10% през следващите три години.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >