Бившият шеф на VW и Porsche започва работа в старт-ъпа за електромобили Piëch


5
окт.
2020

Член на семейството Пийх разработва собствен луксозен електромобил Piëch, който ще разполага с революционна техника по отношение н батерията. Сега в проекта се включват Матиас Мюлер, бив шеф на Porsche и Volkwagenи други известни мениджъри.  

Изненадващо завръщане: бившият шеф на концерна VW и на Porsche става шеф на Надзорния съвет на малкия старт-ъп Piëch. Седалището му е в Цюрих, а първият електромобил на марката трябва да се появи на пазара до края на 2022 г. Основателят на старт-ъпа е Антон Пийх, едно от 13-те деца на легендарния шеф на Volkswagen и внук на Порше, Фердинанд Пийх, починал през миналата година. Мюлер работеше за Пийх в продължение на десетилетия.

Пийх иска да се конкурира с роднините

Пийх вече представи първия вариант на спортния модел „Mark Zero“ през март 2019 г. на автосалона в Женева. Тама студията без посрещната с изключителен интерес. Пийх иска да се конкурира с производителя на спортни коли Porsche, тоест със собствените си роднини.

Освен Мюлер старт-ъпът е ангажирал още няколко известни мениджъри. От ноември към екипа ще се присъедини Андреас Хенке – редом с Клаус Шмидт, който е отговарял за М-серия на BMW и е работил за Qoros. Хенке пък е работил 18 години за Porsche, а после за фирма Burmester. Бившият шеф на Tesla за Европа Йохен Рудат също ще бъде ангажиран от Пийх. Старт-ъпът иска да блесне с  „революционна техника за батериите и тяхното зареждане. Тязи система позволява зареждането на 80 процента от капацитета на батерията за 4 минути и 40 секунди. След първия модел с две места, ще се появят SUV и четириместен автомобил – с пробег до 500 километра.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >