Бензинов срещу дизелов Tiguan: TSI за разумните, TDI за претенциозните

0705
2021

БЪРЗАМЕ ДА ГО КАЖЕМ: в случая сравнявахме ябълки с круши, при това по принуда. На предпочитания от клиентите Tiguan 2.0 TDI 4Motion (150 к.с.) противопоставихме идентично мощен бензинов събрат 1.5 TSI, който обаче се предлага само с предно задвижване. Така че се наложи да сравняваме по изключение версия с предно и версия с двойно задвижване на най-продавания SUV на Германия. И двата модела са със 7-степенна автоматична трансмисия DSG и ниво на оборудване Elegance. При 1.5 TSI разходът на гориво остана едноцифрен, което не е зле за тежащ 1585 килограма SUV. Шумът при движение и на място на двата варианта TDI и TSI не се различава. Субективно бензиновият мотор е по-култивиран.

Дизеловият си струва от 40 546 км/годишнo (по изчисления за Германия)

TDI 4Motion си остава моторизацията за изминаващите много километри и за онези, които искат да имат целия SUV пакет: TDI 4Motion може да тегли ремарке с тегло от 2,5 тона (необичайно за този клас) и благодарение на 4х4 задвижването си успява да го изтегли и от мокра поляна. 1,5-литровият TSI може да тегли само 1,8 тона и с предното си задвижване има по-лоши карти. Иначе разликите са малки. Управлението, окачването и комфортът на возене са балансирани и при двата варианта на модела – в този клас по-добри седалки предлага BMW X1. Apple CarPlay и Android Auto правят кабелите излишни. Според нас новото управление на климатичната инсталация чрез слайдъри не е недостатък спрямо въртящите се превключватели. Накрая, както често се случва, решаващи се оказват парите. TDI радва клиентите, които изминават много километри, а останалите избират TSI.

Бензиновият модел е по-изгоден

Култивираният 1.5 TSI изисква по-големи разходи за гориво, но във всеки един друг раздел е по-изгоден, включително и по отношение на загубата на стойност.

Победител
Бензиновият

За изминаващите максимум 40 000 километра годишно версията с TSI и предно задвижване без съмнение е по-разумният избор. 4Motion-TDI може повече, но това е свързано с по-високи разходи на километър.

Още по темата