Белгийци превръщат мръсния въздух във водородно гориво

1405
2017

За да опази околната среда, човечеството трябва да направи следните две неща: да намали вредните газове и да произведе повече енергия от „зелени“ енергийни източници. Докато много изследователски проекти имаха за цел да се справят със само един от проблемите, малцина правеха това едновременно. Учени от университета в Антверпен и университетът в Льовен, Белгия, разработват съвместно устройство, което прочиства въздуха и в същото време генерира енергия. В основата на метода е процес, наречен „хетерогенна фотокатализа“, който използва светлина в комбинация със специален катализатор (обикновено полупроводник), за да предизвика
химическа реакция.

Хетерогенна фотокатализация е използвана и преди за отделянето на водород от водата и елиминирането на газови замърсители. Рядко обаче се използват и двете комбинации но изследователския екип е решил това, въвеждайки така наречената „фотоелектрохимична клетка“, която използва слънчева клетка за производство на водород по начин, подобен на електролизното разделяне на водата. Според професор Сами Вергюген клетката има две „отделения“, които са разделени от мембрана, за да изолират двата процеса. Въздухът се пречиства от едната страна с фотоанод, докато водородът се генерира от „процеса на разграждане“ с катод, покрит от солидна електролитна мембрана.

Изборът на катализатор от екипа е това, което прави машината толкова ефективна, твърди Вергбюген. „В миналото тези клетки са се използвали предимно за извличане на водород от водата. Сега открихме, че това е възможно и дори по-ефикасно, приложено на замърсен въздух“, добави той. Водородът може лесно да се съхранява и да се използва по-късно като гориво. Наистина идеята звучи като машина за чудеса, въпреки че екипът бърза да напомни, че това е само “ прототип“ с „достатъчно поле за подобрение“. Уви, текущото устройство е само от няколко квадратни сантиметра – едва ли е достатъчно да пребори въглеродните емисии или да захранва уличното осветление.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин