Без турбо, без филтър, без излишна украса

Къде остава радостта от шофирането, когато в автомобилите няма волани? В момента не сме в състояние да кажем. Можем обаче да ви кажем кои три модела да си купите, когато искате сами да определяте посоката.

1901
2017

НАВРЕМЕТО СЕ ЗАБАВЛЯВАХМЕ с електрически коли: в увеселителните паркове с блъскащите се колички, с получената под елхата на Коледа писта с малки колички с дистанционно. От 2030 г. обаче трябва да караме само електромобили. Оказа се, че хората с бензин в кръвта сме изчезващ вид. За нас звукът на двигател с вътрешно горене е символ на свобода. Това обаче ще приключи най-късно през 2030 г.

Врата номер 1 се отваря и отвътре се показва едно Porsche. Не кое да е, а най-расовото 911. Тоест R. Без турбо и PDK, с каквито са оборудвани всички нови 911. С карбонови седалки със стилна пепитена тапицерия, както и с ключ вместо стартов бутон! Когато запалите 4-литровия боксерен агрегат, той звучи като машина, режеща плоскост в строителния супермаркет. С тази разлика, че седейки в 911 R, се чувствате така, сякаш сте натиснали бутона за превъртане напред на режещата машина. 500 к.с. и спринт до 100 км/ч за 3,8 секунди, максимално темпо от 323 км/ч. Максималната мощност на R се достига, когато оборотомерът показва 8000.

Макар и 6-цилиндровият задно разположен мотор с водно охлаждане да звучи така, сякаш R може да отреже от раз всяко едно дърво между Хатценбах и Дьотингер, не се запитваме какво ли време за обиколка може да даде R на Нордшлайфе. Много по-важно е шофьорът да участва непосредствено в събитията. Няма хиперактивна автоматична трансмисия, няма филтри. Така се усеща истинската наука, когато дясната ви ръка сменя предавките. Този модел е от старата школа, от предния спойлер до титаниевата ауспухова уредба. Между тях: много ноу-хау от нашето съвремие. Карбонов капак на багажника, магнезиев покрив, задни завиващи колела, керамични спирачки, но само клупове за отваряне на вратите.

Porsche 911 R

Да привлече водача към събитията – това определено може и Morgan Threewheeler. Дори повече: може и да го поизмъчи. Краката се провират под волана, торсът е извит в откритата алуминиева каросерия. С натискане на бутон се стартира 2-цилиндровият S&S агрегат, който Morgan носи пред себе си като дарохранителница. Да караш Threewheeler означава най-вече едно нещо: лишение. От четвърто колело, от покрив, от предно стъкло, от подглавници… Списъкът е безкраен. Затова пък с шлема и с очилата си водачът се чувства като пилот на самолет от Първата световна война, на когото леденият дъжд бръсне лицето. От кокпита водачът вижда как работи двигателят и как се въртят предните колела. Водачът на Morgan вижда дори върху каква шума преминава колата му – от дъб или от бук. Също така усеща точно същия страх, какъвто изпитват и мотоциклетистите. Важно е само преди да завиеш, да уцелиш правилната скорост, тъй като Threewheeler въобще не обича да спира в завоите.

Един от най-добрите автомобили за шофиране идва от производителя, който обяви, че още през 2021 г. ще предлага коли без волан и педали. Може би разполагащият с 533 к.с. Shelby GT350 е начинът на Ford да каже Bye. Давам междинна газ и завихрям нападалите листа от дърветата.

Ford Mustang Shelby GT350 

V8 МОТОРЪТ МЪРКА КАТО ДОВОЛЕН КОТАРАК
Никакво време за тъга: избирам режим Track и се учудвам как Shelby залепва за пътя с многораменната си задна ос, „магнитните“ амортисьори и задните гуми с размер 305. Навремето автомобилите тип Muscle Cars правеха впечатление на някак си детски. С GT350 американците доказват, че могат да правят страхотни играчки за състезателната писта. Добре, пластмасата в кокпита може и да е евтина. Who cares? Когато коляновият вал се върти 8000 пъти в минута, този супер Mustang звучи невероятно. Този V8 мотор обича високите обороти: 5000, 6000, 7000 – VRRROOOM!
Е, има още време до края на ерата на автомобилите с двигател с вътрешно горене. Въпреки това: тези три титана от ада ще ни липсват ужасно много.

Morgan Threewheeler

Извод
Тези три модела са моите автомобили на 2030 година. Ако можете да си ги позволите, непременно си купете един от тях, приберете го и го изкарвайте като играчка.

Не е истински автомобил: Morgan Threewheeler е Playstation за момчета с бензин в кръвта

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин