Без среща на GTI-общността на Вьортерзее – отмениха я!

1402
2023

Традиционната GTI-среща на Вьортерзее в Австрия вече не е добре дошла в община Мария Вьорт. Причината: опазването на околната среда!

GTI-срещата на Вьортерзее е култова от 1-ви юни 1982 г. – от 41 години насам. Почитателите на GTI моделите се събират всяка година на Вьортерзее в Австрия, срещат се с автомобилите си за шоу на конските сили, позиране, празнуване, правят партита с автомобилите си. През 2023 г. също трябваше да има среща в община Мария Вьорт в Австрия, дори датите на празника на Вьортерзее бяха определени – от 18-ти до 21-ви май, но…

Общината отмени срещата! Причината: опазването на околната среда!

Тих туризъм вместо шум от двигатели. Всяка година на Вьортерзее се събираха около 100.000 души. Дори и през 2022 г., когато феновете на GTI трябваше да си останат вкъщи заради пандемията от корона вируса, край езерото дойдоха 5000 автомобила. Срещата имаше и сериозно икономическо значение: хотели, ресторанти и други търговски обекти правеха нелоши обороти по време на събитието. Сега обаче вместо шум от двигатели, ще има йога и пилатес, както и други упражнения за тялото. Какво следва оттук нататък? Да не би австрийците да искат да отменят и всички зимни спортове? Те също не са екологични, особено, когато ски-пистите се покриват с изкуствен сняг? А целият този автомобилен трафик, който се изсипва особено през уикендите?

Но кой знае – може би въпреки отмяната на събитието, цялата GTI-общност въпреки това ще се събере край Вьортерзее.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин