Без маскировка: новото Volvo V90

Volvo обновява своята гама: комбито от висок клас V90 беше заснето от шпионски фотографи. Мястото на премиерата на новия модел все не е ясно

0401
2016

Volvo просто няма късмет: за пореден път снимки на комбито от висок клас V90 „изтекоха“ в Мрежата. И докато първите бяха на умален модел, то новите, публикувани от шведското издание Teknikens Värld, разкриват задната част на истинската кола без маскировка.

V90 e комби версията на S90, което ще дебютира официално на изложението в Детройт (11-24 януари 2016 г.). Докато лимузината има характерни С-образни стопове, задницата на V90 прави впечатление на малко по-солидна. Светлините й стигат до покрива, а новата моделна линия е нещо като микс от ХС90 и прототипитe Concept Coupe и Concept Estate. И докато предишният модел „компилираше“ техника от Mondeo, Galaxy и Mazda6 (от 1999 г. шведската компания беше собственост на японците), сега всичко е ново.

През 2010 г. Volvo стана собственост на Geely. В Китай това е голямо име – през 2014 г. компанията е произвела 430 000 автомобила, но в интерес на истината не е добре позната извън Азия. Част от Geely е и London Taxi, производител на легендарните таксита в Лондон. Оттакто китайците имат думата, Volvo инвестира 11 млрд. долара в нови продукти. Първият автомобил на шведите под новата „шапка“ беше ХС90, съвсем скоро ще дойде и S90, а през лятото ще дебютира и V90.

5- и 6-цилиндровите мотори остават в историята

Подобно на лимузината, и V90 ще използва новата високотехнологична и гъвкава платформа SPA на Volvо. За задвижването няма да се грижат 5- и 6-цилиндрови агрегати, а нови 4-цилиндрови мотори с турбо и обем 2,0 л. Спектърът на мощността се простира от 250 до 320 к.с., а при дизелите – от 190 до 225 к.с. Ще има и Plug-in хибрид (T8 Twin Engine) с бензинов двигател с вътрешно горене, електромотор на задната ос и системна мощност до 400 к.с.

V90 пази лосове, коне и крави

На борда на V90 има най-модерни системи за сигурност, сред които асистент за полуавтономно шофиране и подобрена система CitySafety. Тя има специална функция за разпознаване на големи животни както при дневно, така и при нощно шофиране. „Рискът от удари с лосове, коне и крави може да бъде намален и дори изцяло отстранен благодарение на спирачни намеси.“ Моделът ще бъде пуснат на пазара през лятото на 2016 г., очакваме цената му да бъде около 88 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин