Без дизелови и бензинови автомобили в Норвегия до 2025 г.


17
авг.
2016

В борбата срещу климатичните промени Норвегия иска да вземе драстични мерки. От 2025 г. правителството иска да забрани регистрацията на нови автомобили, задвижвани с дизелово или с бензиново гориво. Така отделянето на вредните за природата отработени газове трябва да бъде намалено. Това е една от важните точки в националния транспортен план, който е обект на ожесточени дискусии в страната в момента. Промените ще се отнасят и за други превозни средства: от 2030 г. всички нови кораби и ферибори в Норвегия трябва да работят без вредни емисии, във въздушния и сухоземния транспорт трябва да бъде използвано повече биогориво. Транспортният сектор е отговорен за една трета от емисиите на въглероден диоксид в страната. През пролетта на 2017 г. планът за забрана на двигателите с вътрешно горене ще бъде внесен в парламента.

15% от новите автомобили в Норвегия се движат на ток

Страната с население около 5 млн. души е лидер по отношение на електрическата мобилност. В никоя друга европейска държава на глава от населението не се падат толкова много електромобили. 15 процента от новите коли са задвижвани от ток. Норвегия, която забогатява благодарение на добива на нефт и природен газ, произвежда почти 100% oт електрическата си енергия с помощта на възобновяеми източници – водата и вятъра.

ARCHIV-Ein-Elektroauto-von-Mercedes-wird-in-Halle-Saale-am-05-03-2012-mit-560x373-f3b8ff5ca94f69bdСтимули от години

От години държавата стимулира покупката на електромобили посредством данъчни облекчения и освобождаване от такси. Това засили съществено реализациите на коли на ток. Тези мерки обаче струваха на държават 243 млн. крони (около 486 млн. лева) заради пропусната печалба от данъци, което създава сериозни проблеми на правителството. То е поставено пред избор – или да продължи да подкрепя финансово купувачите на електромобили, или да разчита, че електрическите модели на Tesla, VW, Nissan и компания ще бъдат атрактивни за клиентите и без държавните облекчения.

Малко зарядни станции

Най-големият проблем в случая е, че за регистрираните днес електромобили има прекалено малко зарядни станции. Освен това акумулаторите трябва да бъдат доусъвършенствани, за да гарантират по-голям пробег. В интерес на истината, това лека-полека става. Nissan например оповести, че следващото поколение Leaf ще изминава 500 км с едно зареждане.

По-малко привилегии за собствениците на електромобили

Първоначално в Норвегия привилегиите за електромобили биха могли да бъдат ограничени. Правителството планира да въведе за тях отново данък МПС от 2018 г., както и да замести освобождаването от ДДС посредством еднократна продуктова такса. Свободното движение по бус ленти вече е премахнато в някои градове. Общините тепърва ще разглеждат позициите си относно безплатното паркиране.

 

Още по темата

Card image cap
Новият Fiat Tipo в S-Design

27
авг.
2017

От септември 2017 ще се предлага нова линия на оборудване за версиите на Fiat Tipo с пет врати и комбито, която ще допълва досегашните в посока нагоре. Новата линия ще се нарича S-Design.

Card image cap
Лифтинг за C4 Picasso

10
май
2016

Citroën C4 Picasso и Grand Picasso ще получат фейслифт. Освен нова „муцуна“ автомобилите ще имат и нов бензинов агрегат със 130 к.с., както и по-богато оборудване

Card image cap
Просторен и динамичен: новият Opel Insignia Sports Tourer

6
февр.
2017

Комбито предлага 100 литра по-голям багажен обем в сравнение с предходния модел, задният капак се отваря с движение на крака под бронята

Card image cap

В последния брой:

Архив >