Без волан: този автомобил се управлява само с мишка

3005
2024

Дали в бъдеще ще управляваме автомобилите си с компютърна мишка вместо с волан? С новата система на Hitachi можете да шофирате само с една ръка посредством централен контролер на средната конзола

През 1971 г. луноходът Lunar Roving Vehicle се превърна в първия автомобил, управляван с джойстик. Ако плановете на компанията за електроника Hitachi бъдат реализирани, нищо чудно след няколко години да караме и колите на земята само с една ръка – и без волан! Тъй като при новата японска система има дигитален контролен елемент, разположен на централната конзола. Т.нар. „входящо устройство“ наподобява мишка за компютър.

Тя се използва не само за управление, а е част от широкообхватна система, която изпраща информация и в обратна посока, т.е. към водача – като го предупреждава при движение с висока скорост или други опасности посредством светлинни и звукови сигнали.

В допълнение, кормилната система е интегрирана в цялостната система за контрол на автомобила, в комбинация с различни асистиращи системи, техните сензори и контролни модули. По този начин автомобилът може да коригира човешките грешки и влиянията на околната среда като например поривите на страничния вятър.

По-лесно управление за по-високо ниво на сигурност

„Благодарение на по-опростеното и по-интуитивно управление системата осигурява по-добро усещане при шофиране и повече сигурност“, казва ръководителят на проекта Кеничи Кирихара. Но какво кара инженерите да преосмислят тотално доказаната в продължение на повече от век концепция за шофиране? Преди всичко стремежът към постигане на по-високо ниво на безопасност: защото при удар има сериозен риск от наранявания заради контакта с кормилната колона. Освен това тя заема много място. А новата система на Hitachi освобождава пространство за други цели – но от Hitachi не уточняват за какво точно.

Представяне на германски технологичен панаир

Експерименталната система на концерна за електроника вече е интегрирана в тестови автомобил. Той трябва да бъде представен на панаира за нови технологии Еxplore to Innovate, който ще се проведе в Германия, близо до Memmingen, в средата на юни. Според ръководителя на проект Кирихара до десет години новата система щяла да бъде готова за серийно производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин