Безплатното зареждане на електромобили става все по-голяма рядкост

2205
2024

Дълго време дилърите на нови автомобили предлагаха безплатно зареждане на електрически автомобили на своите паркинги, за да изградят лоялни връзки със своите клиенти. Според проучване обаче подобни възможности почти били изчезнали

Електрическите автомобили отдавна вече не са екзотика по пътищата – те се срещат все по-често и не правят впечатление почти на никого. Това се дължи в голяма степен и на увеличения брой обществени станции за зареждане.

Зарядни станции не само в Западна Европа, но и у нас вече има на паркингите на повечето големи супер- и хипермаркети. Това със сигурност е обнадеждаващо за развитието на новия тип мобилност, но напоследък се наблюдава и негативна тенденция. Само допреди няколко години много компании предлагаха безплатно зареждане на електромобили – този етап обаче вече е история.

До това заключение стига проучване на изследователския институт за търговия на дребно в Кьолн EHI. Според проучването към февруари 2024 г. 75 процента от всички големи магазини в Германия имали станции за зареждане на електрически автомобили на своите паркинги. При 76 процента от тях обаче за „пълненето“ на батерии се плаща, само 4 процента продължават да предоставят енергия безплатно на всички, а 7 процента ограничават тази опция само за своите клиенти.

За сравнение: през 2021 г. водачите на електромобили все още можеха да зареждат безплатно в 29 процента от всички търговски вериги, а 12 процента предлагаха това като бонус само за своите клиенти.

Заради високите цени на тока търговците не предлагат безплатно зареждане

Според проучването причините за това развитие на ситуацията били различни. Основно заради повишените цени на електроенергията и по-високите разходи за интеграция на модерни технологии за зареждане на прав ток търговците изисквали от клиентите си да плащат. Според проучването броят на бързите зарядни станции, както и на още по-бързите от тип High Power Charger за Германия бил нараснал значително през последните години.

Освен това търсенето на зарядни станции се е повишило рязко поради по-широкото разпространение на електрически автомобили. В същото време обаче много търговци се оплакват, че зарядните им станции не били натоварени: само 10 процента от всички налични станции били заети поне на 75 процента от капацитета си. 26 процента били ползвани само в 10 процента от времето.

И все пак, за Германия при всеки десети магазин можело да се зарежда електроенергия на по-ниски цени. Очаква се броят на наличните станции за зареждане по паркингите да продължи да расте. Това не на последно място се дължи на законовите изисквания. Новите или модернизираните сгради вече трябва да предлагат възможности за зареждане на електромобили, ако разполагат с определен брой паркоместа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин