Безопасни ли са подземните гаражи за електромобилите?


28
окт.
2021

Колко сигурни са подземните гаражи и паркинг-сградите за електромобилите? След няколко пожара на електромобили експертите в Германия настояват за нови противопожарни разпоредби и по-добра противопожарна защита.

В рамките на една година броят на електромобилите в Германия се е утроил. С настъпването на електрическата мобилност настъпва обаче и нова опасност в подземните гаражи и паркинг-сградите: в най-лошия случай горящият електромобил може да унищожи цялата сграда. Ще се наложи ли по тази причина скоро електромобилите да паркират само навън?

Електромобилите и автомобилите с хибридно задвижване и техните литиево-йонни батерии не се запалват по-често от бензиновите и дизеловите двигатели, но горят различно. След повреда, когато батерията бъде пробита (Thermal Runaway), тя излъчва десетократно по-голямо количество от електрическия си заряд под формата на топлина. Тестовете показват, че за по-малко от минута може да изгори цялото вътрешно пространство, а ако наоколо има дизелови автомобили може да се стигне до ад. Нерядко температурата е над  1000 градуса по Целзий.

Зарядните станции също могат да се превърнат в опасност

Зарядните станции също могат да станат причина за пожар в паркинг-сграда или подземен паркинг. „Често причините са вандализъм, технически дефект или възпламенил се кабел – такива са опасностите от пожар вследствие на зарядната станция“, разяснява експерт по противопожарна дейност. А впоследствие решаващи за размерите на пожара са големият брой пластмасови части в купето, в двигателния отсек или по-големите гуми на автомобила.

Такива огнища на възпламеняване предизвикват сериозни пожари. Близо 22 000 литра вода са необходими за охлаждане на батерията на Tesla Model S. „От един литър вода възникват 1700 литра гореща водна пара“, споделя експертът. Така в холандския град Алкмаар пожарната е трбявало да изпрати робот за гасене в един подземен гараж – заради топлината и дима.

Противопожарните разпоредби не са достатъчно добри

Проблемът с пожарите в подземни гаражи не е достатъчно добре решен, затова са необходими нови разпоредби.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин