Безконтактен “тъчскрийн“ от BMW


28
дек.
2015

На изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас (6-9 януари) BMW ще представи Vision Car, с която ще демонстрира автомобилния интериор на бъдещето. Най-важната технология в него се казва АirTouch. Благодарение на нея функциите за забавление, навигация и комуникация в автомобила се управляват посредством използването на жестове. Революционната система работи на принципа на тъчскрийна, но без да се налага да докосвате неговата повърхност. Сензори записват движенията на ръцете в зоната между централната конзола и огледалото в купето. Това позволява на шофьора и на пътниците да се фокусират върху големия централен дисплей. Посредством лесно потвърждаване избирате съответното меню или активирате желаната икона.

Сензори на таблото позволяват 3D-контрол

Преди година BMW представи жестовото управление на CES. Благодарение на него без допир може да се контролира звукът или да се приемат/отказват телефонни обаждания. Всички тези функции вече са имплементирани в серийното производство при Серия 7. AirTouch обаче прави крачка напред – при тази система сензори, монтирани в областта на арматурното табло, „улавят“ движенията на ръцете и позволяват триизмерен контрол. Движение на ръката или жест контролира огромния панорамен дисплей.

При AirTouch съществува друга възможност за потвърждение на акция – посредством бутон на волана, който се натиска удобно с палец и светва всеки път, когато меню или икона могат да бъдат активирани. Едно докосване е достатъчно, за да стартирате дадено приложение или да промените някоя настройка. За пътника до шофьора също е предвиден подобен бутон – във вратата. Така пасажерите могат да навигирате с една ръка през менюто, а с другата – да потвърждават много бързо.

Интелигентното меню на AirTouch намалява броя стъпки, нужни за селектиране. Например, когато изберете секцията за мобилен телефон, системата автоматично изнася контактите или списъците с повиквания на най-горното ниво за избор, така че да можете да направите обаждане само с една допълнителна стъпка. AirTouch разпознава какви ходове на селекция и контрол ще бъдат нужни и ги изобразява предаварително. Това позволява на шофьора да се концентрира върху пътя.

Още по темата

Card image cap
GR-rrr: наточената линия на Toyota

28
сеп.
2017

С „GR“ Toyota ще обозначава спортните версии на масовите си модели. Спортната дивизия предлага модификации на три нива. AUTO BILD има цялата информация!

Card image cap
КАТ атакува със скрити подвижни камери?

21
мар.
2016

Пътните полицаи ще залагат нов тип капани за нарушителите

Card image cap

В последния брой:

Архив >