„Бегачката“ с предно стъкло за 32 000 лв.

2305
2018

ЧЕТВЪРТА ПРЕДАВКА, ПЕТА ПРЕДАВКА, 249 км/ч при 6900 об./мин. Завиване наляво в бързия завой на 45 градуса. И продължавате да натискате газта. И си мислите – това беше, катастрофа, линейка, реанимация. Но не се случва нищо подобно. Облени в пот, с разтуптяно сърце и треперещи ръце. Шофирането на Dallara ви отвежда в друг свят. Тъй като усещането е, сякаш Stradale измества законите на физиката за страничното ускорение след всеки завой – благодарение на аеродинамичното притискане от до 820 килограма. И тъй като този автомобил няма врати и покрив, дори и за предно стъкло, включително чистачки, трябва да доплатите 32 000 лв.

Чудесна двойка: отпред е серийната версия на Dallara Stradale, отзад е състезателната с огромен спойлер

Доставяният от Ford четирицилиндров 2,3-литров EcoBoost с мощност 400 к.с. отговаря на нормата за вредни емисии Eвро 6d-TEMP – за леко успокоение на екологичната съвест. Много по-важни обаче са тези три стойности, които ще ви накарат да наострите уши: 0 до 100 км/ч за 3,25 секунди, 80 до 120 км/ч на пета предавка за 3,49 секунди, максимална скорост 280 км/ч. С 500 Нм, които са на разположение между 3000 и 5000 оборота, Dallara винаги се движи забележително уверено. Само след 6 обиколки ме заболяват вратът и раменете. „Нищо чудно – подсмихва се моят спътник Марко, – все пак в бързите завои претоварването е над 2 g.“ За сравнение: актуалният Corvette с пакет Z07 постига само 1,2 g. Но е възможно и още повече, защото по-мощната с 15 к.с. състезателна версия е „обута“ с полусликове. Без приплъзване в граничен режим, без внезапна загуба на сцепление. Няма „не може“. Границите се изместват, това е шофиране на автомобил без „омекотител“. Поздравления от Insider!

Който подпише договора днес, ще получи своята Dallara през 2020 година – на цена от почти 400 000 лева

Извод

Dallara е спортен автомобил от категорията „Добре е, че ги има“. Откритият двуместен модел владее великото изкуство на пропускането, въпреки двигателя на Ford постига повече от многоцилиндровите конкуренти.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин