Бащата на Бианки с тежки обвинения към FIA

Преди две години в дъжда на Сузука Жул Бианки катастрофира тежко и след 9-месечна кома загина. Днес бащата на пилота говори за „потулване“ на някои факти и иска от FIА oнборд-кадрите

0710
2016

Неприятни чувства ще обземат всички на Сузука тази неделя, когато стартира новият кръг от шампионата на Формула 1. Там се очакват валежи – както преди две години, когато Жул Бианки се удари в кран на пистата. След 9 месеца в кома пилотът на Manor почина в Ница вследствие на тежки травми на главата.

Бащата на Жул по време на GP на Унгария през 2015 г.

Бащата на Жул по време на GP на Унгария през 2015 г.

На 5-и октомври се навръшват точно две години от трагичния случай. А предстоящата Гран при ще ни накара да си спомним отново за загиналия на крехката възраст от 25 години състезател. За семейството на Бианки това ще бъдат тежки часове, които ще събудят кошмарни спомени. „Следващият уикенд ще бъде ужасен за нас. Нищо няма да бъде както преди“, разкрива чувствата си бащата Филипе.

Освен тъга обаче французинът изпитва и ярост. Той е бесен на FIA, която съди. „Какво ни липсва най-много днес? Справедливост!“, казва опечаленият родител в интервю преди Canal Plus. „Ние ясно идентифицирахме, че са направени сериозни грешки“, казва Бианки-старши.

И макар че според изводите на специално назначената от FIA комисия, разследваща инцидента, организацията на състезанието била напълно според нормите, бащата е убеден, че отговорните лица криели нещо. „Винаги сме искали онборд-кадрите, както и официалните снимки от FOM, за да разберем какво точно е станало, но така и не ги получихме…“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин