Батман позеленява: настъплението на електрическите пикапи

2509
2020

Ар Джей Скариндж е завършил престижния Масачузетски технологичен институт със специалност автомобилно инженерство и винаги се е чудел, как може да намали страховитите количества въглеродни емисии, без това да изисква свирепи лишения за хората, които очевидно все още не са готови да платят необходимата висока цена за една по-здрава природа. Компанията му Rivian е кръстена на индианското име на реката във Флорида, където е преминало детството му.

Запален от идеите на Илън Мъск, който с Model S отприщи шеметната електрификация на луксозните седани, Скариндж фокусира вниманието си върху машините, отговорни за повече от 60 процента от транспортните въглеродни емисии в САЩ: камиони, миниванове, пикапи, SUV-ове.

Това се казва революция: най-продаваният пикап в Америка F-150 минава на ток

Най-добре продаваните автомобили в Щатите са именно пикапите. През 2019 година първенец е Ford F-150 с 896 526 продажби, следван от Dodge Ram с 633 694 и Chevrolet Silverado с 575 600 реализирани бройки. Следващите четири без изключение са модели SUV.
Време е пикапите да престанат да вредят на природата, категорични са от Rivian. Затова в края на годината на пазара ще се появи изцяло електрическият пикап R1T, а в началото на 2021 се очаква електрическият SUV R1M, изграждан на същата платформа.

На пръв поглед нереалистичната идея за електрификация на тежки транспортни машини има всички шансове да преобърне тренда на разрастване на въглеродните емисии в този сегмент. Статистиката сочи, че само 10 процента от пикапите в САЩ се използват действително за работа. Останалите са просто луксозно оборудвани возила с кожени салони и хромирани брони, с които американците пътуват до офиса, ходят на футболни мачове или пикник. Именно на тези клиенти Ар Джей Скариндж ще предложи едно ново усещане за електрическо ускорение, безшумен двигател и чиста съвест. „Докато Cybertruck на Tesla прилича на оригами на колела, Rivian напомня за F-150 след йога и фитнес терапия“, пише списание Wired.

Изборът на Джеф Безос: Amazon предвижда да поръча 100 000 бройки от електрическия пикап

Базовият модел на R1T ще се предлага на цена от около 106 000 лева. За американските стандарти това е с около една трета повече в сравнение с подобен пикап, оборудван с ДВГ. За сметка на това бъдещите клиенти могат да разчитат на бонуси, предлагани в някои щати при покупка на електромобил, по-ниски данъци и спестени разходи за гориво през времето на употреба. Пробегът с едно зареждане според Rivian ще достига 640 км.

Моделът R1T вече има един запален почитател. Основателят на Amazon Джеф Безос обяви преди година амбицията на компанията му до 2030 да се откаже от фосилните горива и сега вижда в Rivian партньор за изпълнение на обещанието. Според съобщения в медиите от Amazon са поръчали 10 000 електрически пикапа, които трябва да бъдат доставени до 2022 г. Допълнителни 90 000 ще бъдат поръчани до 2024!

Камиончето на Илън Мъск: оригамито на колела от Tesla се казва Cybertruck

Разбира се, Rivian не е единствената компания със сериозни амбиции при електрификацията на лекотоварните автомобили. Макар вече споменатият Илън Мъск да бе многократно иронизиран заради проекта Cybetrtruck, напомнящият за кибер-пънк-блок-
бъстъра на Ридли Скот „Блейд Рънър“ пикап ще предлага пробег до 800 км с едно зареждане и ще може да бъде оборудван с един, два или три електромотора.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин