Батерия с променлив ток


12
юни
2017

1. Какво е това?
АС батерията е нов тип, който вместо прав (DC) подава променлив ток (АС). Два ВУЗ-а в Оснабрюк и Мюнхен са разработили прототип съвместно със свой партньор.

2. Как работи?
Няколко модула, всеки с отделна електроника, биват контролирани посредством общ софтуер – в зависимост от енергийните нужди паралелно или последователно. Така бива създаден „софтуерен променлив ток“.

3. Каква е ползата?
Софтуерното управление позволява гъвкавост. Ако един модул откаже, той просто не бива използван. По-малката по обем електроника има нужда от по-малко охлаждане и регистрира по-малки загуби.

4. А какви са плюсовете за електромобилите?
По едно и също време могат да бъдат свързвани модули с различни клетки, за голяма мощност или увеличен пробег. Може да има и допълнителни модули за дълги преходи.

5. Какво е влиянието върху пробега?
Софтуерът винаги контролира разреждането на модулите прецизно съгласно техния заряд – и по този начин се увеличава полезният капацитет на батерията. A това означава по-голям пробег.

6. Кога ще влезе в серийно производство?
В момента се провеждат тестове с прототипи с 2 и с 40 кВтч (естествено, вторият е по-важен за електромобилите). Серийно производство не би било възможно преди 2023 г.

 

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин