/ Батерии с капацитет 600 кВтч и пробег 500 км за електрическия Actros

Батерии с капацитет 600 кВтч и пробег 500 км за електрическия Actros

На 10 октомври Mercedes-Benz ще представи електрическия влекач „E-Actros 600“. Обозначението 600 идва от капацитета на батериите (общо три на брой) в киловатчаса. За задвижването се грижат два електромотора, които са интегрирани в нова електрическа ос, собствена разработка на Mercedes-Benz. Електрическата система е базирана на 800-волтова архитектура. Двигателите са с постоянна мощност от 400 кВт, а пиковата им мощност е „над 600 кВт“, разкрива говорител на компанията. По данни на Mercedes пробегът на камиона е „около 500 километра без междинно зареждане“.

В батериите за E-Actros Mercedes използват клетки от литиево-железен фосфат (т.нар. LFP). Батериите трябва да могат да се зареждат „от 20 до 80 процента за значително под 30 минути“ на зарядна станция „с мощност около един мегават “. Освен като седлови влекач, Mercedes ще пусне на пазара и бордови варианти.

По отношение на издръжливостта на автомобила и компонентите му, електрическият Actros трябва да бъде съпоставим с конвенционален тежкотоварен Actros за транспорт на дълги разстояния. А това означава пробег 1,2 милиона километра за 10 години експлоатация. Серийното производство на електрическия камион трябва да стартира през 2024 г.

Прототипи за практически тестове при клиентите

Mercedes представи прототипа на електрическия Actros, който тепърва трябва да влезе в серийно производство, на изложението IAA Transportation 2022. Оттогава в завода във Вьорт са произведени определен брой прототипи. По-рано през тази година компанията с централа в Щутгарт изпробва опитните екземпляри на зимни тестове във Финландия. Според говорител на компанията в момента Mercedes подготвя 50 пилотни бройки, които ще бъдат предназначени за тестове от клиентите. Тази флотилия ще бъде максимално близка до серийните модели.

Трансформация на производствените мощности в Манхайм, Гагенау и Касел

Паралелно заводите във Вьорт, Манхайм, Гагенау и Касел се подготвят за серийно производство на новия модел. E-Actros 600 ще се прави на съществуващата поточна линия във Вьорт – от която ще слизат и камионите с конвенционални дизелови двигатели. Във Вьорт служителите ще сглобяват и компонентите за електрическото задвижване – електрически мостове, високоволтови батерии и т.нар Frontbox. Тя обединява няколко контролни блока и високоволтови компоненти и електрически компресор за въздух. Този модул се монтира на мястото на двигателя с вътрешно горене. Самата Frontbox ще бъде произвеждана в Манхайм.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин