Батериите с твърд електролит ще свалят цените на електромобилите до тези на конвенционалните


27
ян.
2022

Renault, Nissan и Mitsubishi са пионери на EV пазара, като вече са инвестирани повече от 10 млрд. евро в областта на електрификацията. На основните пазари (Европа, Япония, САЩ, Китай) 15 завода на Алианса вече произвеждат части, двигатели, батерии за 10 модела електромобили, като досега са продадени повече от 1 млн. автомобили и са изминати 30 млрд. е-километри.

Конкурентоспособността е ключова, затова компаниите-членки създават обща стратегия за батерии на Алианса, водеща, наред с всичко друго, до избора на общ доставчик на батерии за Renault и Nissan на основните пазари.

Алиансът работи с общи партньори за постигане на реален мащаб и достъпност, което позволява да се намалят разходите за батерии с 50% през 2026 г. и с 65% до 2028 г.

С този подход до 2030 г. Алиансът ще разполага с общо 220 GWh производствен капацитет на батерии за електромобили в ключови производствени обекти по света.

Освен това, Алиансът споделя обща визия за технология за all-solid-state батерия (ASSB). Въз основа на дълбокия си опит и уникална експертиза като пионер в технологията за батерии, Nissan ще води иновации в тази област, които ще бъдат от полза за всички членове на Алианса.

ASSB ще има двойна енергийна плътност в сравнение с настоящите литиево-йонни батерии с течен електролит. Времето за зареждане също ще бъде значително намалено, което ще позволи на клиентите да предприемат по-дълги пътувания с повишено удобство, увереност и удоволствие.

Целта е да се постигне масово производство на ASSB до средата на 2028 г., а в бъдеще да се постигне паритет на разходите в сравнение с автомобил с двигател с вътрешно горене чрез намаляване на разходите до 65 $ за kWh, ускорявайки глобалното преминаване към електромобилност.

Системата за управление на батериите на Алианса също е на най-съвременно ниво. За разлика от други в индустрията, Алиансът избира да контролира 100% от своя хардуер и софтуер, като се възползва от ценни прогнозни данни, позволяващи наблюдение на състоянието на батерията и подобряване на технологията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин