Батериите на SVOLT: китайска енергия за eвропейски марки автомобили

2005
2024

Производството на батерии от ново поколение за електромобили и хибриди стават един от най-важните елементи на автомобилната индустрия днес. Китайските компании произвеждащи батерии сред световните лидери. Създадената през 2018 г. компания SVOLT не е най-голямата в Китай, но е най–бързоразвиващата се фирма в тази област.

Компанията SVOLT управлява 9 научноизследователски и развойни центъра и 13 завода в различни страни по света, за нея работят повече от 2400 служители само в научноизследователска и развойна дейност. Очаква се до 2025 тя да инвестира 11 милиарда паунда в само в тази дейност. Фирмата е част от групата на автомобилния производител GWM.

Глобалните планове на компанията предвиждат отваряне на нови производствени мощности в Германия. Съвсем скоро ще бъде открита фабрика за производство на батерийни модули и „пакетиране“ в Саарланд и друга в Бранденбург за производство на батерийни клетки. Батериите са влагат в автомобилите от брандовете на GWM – премиум марката Wey и eлектромобилите Ora.

SVOLT продава батериите си и на други производители като Stellantis, Geely, LiMotor, XPengи Leapmotor, както и на Spotlight, съвместното предприятие между GWM и BMW, произвеждащо Mini в нова фабрика в Джандзяган.

SVOLT разработва полутвърдотелни батерии (SSSB) от години и успешно е внедрил във времето няколко ключови технологии, включително покритие за електроди гел-електролит. С тези технологии от последно поколение, SSSB демонстрира повишена безопасност, повишена мощности и удължен живот в сравнение с конвенционалните литиево-йонните (Li-ion). В момента SVOLT разработва полутвърда призматична клетка с впечатляваща енергийна плътност от 270 Wh/kg за следващото поколение превозни средства.

SVOLT провежда обширни изследвания върху технологията за изцяло твърдотелната батерия (ASSB). Тази технология предлага отлични показатели за безопасност поради отсъствие на запалим течен електролит. Освен това тази технологията гарантира по-дълъг живот на батерията.

Метод за изпитване на батерия във вода.

Въпреки големите предимства на технологията ASSB, налагането й в практиката остава далечна цел. Предизвикателства като намиране на заместител на несравнимата и без аналог проводимост на течния електролит, високото съпротивление, произтичащо от проблем с контакта между твърдите повърхности (катод, анод и твърд сепаратор), както и трудности, срещани при обработката, продължават да бъдат пречка за широкото приложение на технологията. Въпреки тези трудности от GWM очакват произвоството на новата батерия от типа ASSB да стане реалност до 2030 г.

В развойния център на компания в град Уси, Китай батериите от всяка серия минават на тест срещу намокряне и висока влага, вибрации, удари с голяма сила, издръжливост на висока температура и др. Подобни изследващия се извършват и в другите научни центрове по света.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин