Бавната смърт на вечните автомобили

Много кандидат-йънгтаймери от 90-те години или се реставрират много трудно, или изобщо не могат да бъдат подложени на реставрация. Ето защо рано или късно те ще се превърнат в донори или ще отидат за скрап

2901
2018

Имаме лоши новини за собственици и любители на автомобили, произведени след 1990: идеята за автомобилa с дълъг живот e мъртва. Тя умира някъде около началото на 90-те, тъй като от тогава започват да бъдат произвеждани автомобили, по-различни от преди. Това, което роботите сглобяват и заваряват светкавично бързо, може да бъде поправено само с големи усилия. Все повече компоненти имат по-кратък живот. Пяната в арматурното табло започва да се рони, гумата се сбръчква, пластмасата по дръжките и седалките се троши, а металните части корозират. Понякога дреболия съсипва целия автомобил. И колкото по-нов е той, толкова по-голяма е тази опасност. Автомобилите от 90-те и след това имат по-кратък живот.

Трудното намиране на резервни части

Много малко производители предлагат резервни части повече от десет години. Това си заслужава единствено когато става въпроса за бестселъри и скъпи модели с голям брой почитатели. За актуалния Mercedes SL вероятно ще има части за поне 20 години – а за GLA, CLA, GLC, GLE, GLS? Намерили сте за смяна реле на стъклоповдигача при Audi A4 (B5)? Не бързайте да се радвате – първо трябва да свалите облицовката на вратата. Тапицерията е положена върху разпенена гума, която междувременно се е превърнала в лепкава смазка. Ако човек махне лепилото върху тапицерията, това ще доведе до щети, които могат да бъдат отстранени единствено с нова част. Но откъде да я поръчаме? Единственият избор е морга, където се надявате да намерите автомобил, съхраняван добре.

Трудното намиране на части: ако Renault Espace преживее удар отпред, защитната града не може да бъде ремонтирана и се налага смяна – само че резервната част не се открива лесно.

Tипично за Audi: след около 20 г. някои части изчезват от каталозите. След около половин година се появяват в магазините на Audi Tradition, но под други номера.

Но не се радвайте, ако сте открили за смяна реле на стъклоповдигача при Audi A4 (B5). Първо трябва да свалите облицовката на вратата. Тапицерията е положена върху разпенена гума, която междувременно се е превърнала в лепкава смазка. Ако човек махне лепилото върху тапицерията, това ще доведе до щети, които могат да бъдат отстранени единствено с нова част. Но откъде да я поръчаме? Единственият избор е морга, където се надявате да намерите автомобил, съхраняван добре.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин