Баварски усещания в Jaguar

Нито една друга марка не върви толкова упорито по следите на BMW като Jaguar: сега британците предлагат двойно задвижване за моделните семейства XE и XF с малкия дизелов двигател. Първи впечатления!

1205
2016

Малък дизелов двигател за Jaguar XE и XF: връзките между Jaguar Land Rover и BMW са много близки. Британците, директно или индиректно, силно се влияят от баварците, което им се отразява много добре. Нещата на Jaguar и Land Rover вървят по-добре от всякога досега. След като заложиха важните за имиджа модели XE, XF, F-Pace или F-Type, сега е важно да бъдат създадени и важни варианти. А точно в Централна Европа от фундаментално значение е комбинацията между икономичен четирицилиндров дизелов двигател и двойно задвижване. Затова моделът от среден клас Jaguar XE и неговият по-голям брат XF вече се предлагат с четирицилиндров дизелов двигател с мощност 180 к.с., който разпределя мощността си променливо между предните и задните колела.

Идеална комбинация между динамика и икономичност

Както и може да се очаква, на четирицилиндровият Commonrail дизелов двигател му е много по-леко в лимузината от среден клас XE с дължина 4,67 метра. Наистина, с теглото си от 1660 килограма базовият модел не е от най-леките, но предлага идеалната комбинация между динамика и спортен дух, и то не само при дълги пътувания. Според Jaguar версиите с двойно задвижване ще харчат между 0,5 до 0,6 литра повече на 100 километра. Системата за двойно задвижване с компютърно управление се адаптира за 165 милисекунди към ситуацията на пътя. И това се усеща добре при движение, защото дори по осеяни с много завои планински пътища Jaguar XE 2.0d AWD не може да бъде изваден от равновесие и безпроблемно превръща своите 430 Нм максимален въртящ момент в задвижване.

При нормални условия цялата мощност на двигателя се подава към задната ос. Ако има опасност от загуба на сцепление на някое от задните колела, многодисковият съединител с маслено охлаждане за части от секундата прехвърля излишния въртящ момент към предната ос. Водачът не усеща нищо от работата на интелигентната система и може да насочи вниманието си върху трафика. Голям принос за спокойствието при шофиране има и 8-степенната автоматична скоростна кутия на ZF, която в зависимост от програмата за движение осигурява възможно най-ниски обороти на двигателя и перфектна съгласуваност с променливото двойно задвижване. Средният разход на XE 2.0 d AWD: 4,7 литра дизел.

По желание XF се предлага и с 6 цилиндъра

Малко по-тежко му е на идентичния двулитров дизел със същата мощност един клас по-високо – в Jaguar XF с дължина 4,95 метра. И там го очаква същата съдба като при конкурентите BMW Серия 5, Audi A6 или Mercedes E-клас, които с 4-цилиндровия дизел никога не могат да постигнат увереността на големите 6-цилиндрови агрегати – въпреки че динамичните характеристики са достатъчно убедителни. Така например Jaguar XF 2.0d AWD е само 50 килограма по-тежък от по-малкия XE. Но скоро ще ви се прииска под предния капак да работят още два цилиндъра – въпреки че данните за динамиката са добри: ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,4 секунди и максимална скорост 222 км/ч. И въпреки че средният разход на гориво от 4,9 литра дизелово гориво е впечатляващо нисък, във великолепния Jaguar XF ще си мечтаете за 3.0d, който предлага 300 к.с. и гигантския въртящ момент от 700 Нм – като в същото време би следвало да харчи само половин литър повече. Но в момента върховият дизел не се предлага  двойно задвижване.

Базовата цена за Jaguar XE 2.0d AWD с мощност 180 к.с. е 78 350 лева. Повечето клиенти ще изберат по-богато оборудвания вариант Prestige, който струва от 82 380 лева. Големият брат Jaguar XF 2.0d AWD стартира като относително бедно оборудван Pure 95 310 лева; моделът Prestige струва минимум 100 750 лева. И за двата модела е добре да поръчате опционалната Infotainment-система Incontrol Touch Pro с 10,2 (XE) респ. 12,3 (XF) инчов тъчскрийн, както и LED фаровете.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин