Аudi Sport quattro за 1 млн. лева

0203
2020

5-цилиндрово турбо с 306 к.с., двойно задвижване, къса каросерия, само пет цвята: това са отличителните черти на Audi Sport quattro. „Бегачката“ от Инголщат е произведена в ограничен тираж – едва 214 бройки са създадени в периода 1984-1985. Всичко това прави автомобила изключително желан за колекционерите и го превръща в златна мина по аукционите. Сега отново екземпляр от късото Sport Quattro ще бъде предложен за наддаване – на 6-и март в Амелия Айланд (Флорида, САЩ).

Регистрираният за първи път през 1986 автомобил в червен цвят Tornado е предназначен за щатския пазар и е една от десетте машини, които позволяват на Audi да се включи в легендарното планинско „Пайкс Пийк“. Сега от Gooding оценяват стойността на автомобила на около 550 000 долара (ок. 1 млн. лева). С оглед на някогашната продажна цена от 203 850 марки това е петорно увеличение! При това тук говорим само за първоначално очакваната цена – а на аукционите често стават изненади.

Реставрация на ниво „конкурс“

Този автомобил е преминал през гаражите на много колекционери, печелил е много награди по изложения за олдтаймери и е изминал само 35 000 мили (ок. 56 300 км). Въпреки това потентното Audi е реставрирано в продължение на 13 месеца, за да достигне вид за конкурс: цялостно обновен е задвижващият е задвижващият тракт, а отвътре и отвън машината е изцяло старателно почистена. Предната броня и джантите Ronal са пребоядисани. Автомобилът е продаван с оригинални инструменти, крик, упътване за употреба и 4-точков колан Sabelt. За европейците вероятно скоростомерът в мили с жълти маркери за километрите няма да бъде много атрактивен. Иначе от Gooding определят Audi-то като може би най-атрактивното и най-добро Sport quattro на пазара днес.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин