Нашите съвети » Аstra H: един Opel за вечността

Аstra H: един Opel за вечността

1411
2017

Третото поколение на Opel Astra е убедително със солидната си изработка и надеждност. Въпреки това ценовите равнища на Astra H на старо са уморени за радост на купувачите на употребявани автомобили

Третото поколение на компактния модел от Рюселхайм най-накрая предлага качеството и надеждността, които липсваха при предишните поколения на този модел. При Тур Н Opel даже успяха да постигнат нещо, което съвсем не е подразбиращо се при новите автомобили – те изкараха на пазара един до голяма степен „узрял“ автомобил . Наистина, при първата серия имаше някои проблеми при сглобката, което се изразяваше в течове на масло от недобре уплътнените маншони на полуоските, но до този момент Astra Н не е показала сериозни проблеми или биещи на очи недостатъци в конструкцията.

В нашата пощенска кутия за оплаквания писмата със забележки към актуалната Astra са много малко. Повечете от тях са заради проблеми с качеството на боята и много тракащи и скърцащи звуци в интериора – което е дреболия предвид огромното число продадени екземпляри от този модел. Всичко това обаче съвсем не означава, че Astra Н като цяло е напълно безпроблемен автомобил, което би и гарантирало безгрижен живот.

Opel са си взели поука от грешките в миналото

Защото както и всички съвременни автомобили, и при Astra електрониката може да причини неприятности . Модерните СDTI дизелови двигатели също не са имунизирани срещу повреди по инжекционната система и много натоварените турбокомпресори. Много печални случаи на повреди по двигателите при предишния модел поради скъсани ангренажни ремъци вече не са тема за разговор, проблемите с ръждата също останаха в миналото. Явно Opel са си взели поука от грешките в миналото и драстично са повишили качеството на автомобилите.

Това впечатление се потвърждава и в интериора . Материалите изглеждат значително по-качествени в сравнение с второто поколение на Astra. Нашият автомобил от продължителния тест, един 1,9 CDTI с мощност 120 к.с., даже и след пробег от 200 000 км беше в много добро здраве, арматурното табло, тапицериите и седалките почти не показаха следи от износване.

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА OPEL ASTRA В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Доброто впечатлени е обаче беше помрачено от двата случая, в които автомобилът ни остави на пътя. При повреда по време на път е слабо утешение, че и в двата случая вината беше в дефектни евтини детайли (теч от хидравличната помпа за задвижване на съединителя, повреден датчик за положението на коляновия вал). По отношение на надеждността на техниката обаче няма никакви съмнения. След необичайно дългия продължителен тест както при двигателя, така и при трансмисията почти не можеше да се отбележи износване и агрегатите спокойно биха издържал и още 100 000 км пробег.

Учудващо – въпреки повишеното качество цените на у потребяваните автомобили са значително по-ниски от тези на VW. Тоест – Astra Н е предвидим риск не само за Opel, но и за пресметливите купувачи на употребявани автомобили.

Още по темата

ƒ