А4 на старо: за 1400 и 30 хил. лева

Кое е по-добрият избор – класическият употребяван автомобил или евтината оферта?


29
ное.
2017

Audi A4 (B8)

При четвъртото A4 (2007-2015) в Инголщат отдавна се бяха отказали от изненадите при дизайна. Те се концентрираха върху оптимизациите.

Много добра изработка и при В8. Но при директно сравнение объркват множеството функции

Само почитателите на марката могат да различат отделните моделни семейства

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА AUDI A4 (B8) В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

За най-лошия случай разполагате с ABS и 4 въздушни възглавници. Ще спестите много и от поддръжката. Повечето ремонти са по-изгодни дори и теоретично, но на практика преимуществото е дори още по-голямо, защото пазарът за употребявани и идентични части е огромен, а благодарение на простата техника с поправката може да се справи всеки евтин сервиз. Данъкът също е много по-хуманен. Изобщо: модерните бензинови двигатели с директно впръскване като TFSI изхвърлят фини прахови частици – за разлика от стария 1.6. Той има право да влиза в центровете на градовете без ограничения (поне засега). И едва ли ще дочака забрана за движение, по-вероятна е икономическа тотална щета. Което теоретически означава всеки ремонт на стойност над 1390 лева. Но ако можете да се справите с дребните ремонти сами или имате сръчни познати, това също не е проблем. Едно такова евтино А4 в никакъв случай не е лоша покупка. Младият му внук губи по 1390 лева от стойността си на всеки 6 месеца. Така в момента, когато сте шофирали стария модел 180 дни, вече излизате на печалба.

РАННИТЕ A4 СА ИЗГОДНИ ВИНАГИ. ВЗЕМЕТЕ НЯКОЕ ОТ ПО-КЪСНИТЕ!

Първото A4 се произвеждаше между 1994 и 2001 година. Но първите години имаха още някои детски болести като претовареното окачване и лошо реагиращите при мокра настилка спирачки. След фейслифта през 1996 година нещата се подобриха. Максимална зрялост постигнаха последните В5 след 1999 г.

Течове на масло
Когато уплътненията се напукат, старите двигатели бързо се „изпотяват“.

Ръжда
И въпреки че А4 бе смятан за образец: след 20 години ръждата го надвива.

Таван
Ако таванът провисне като хамак, единственото решение са кабарчета или тапицер.

 

ПРИ МОДЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО B8 ВАЖИ: КОЛКОТО ПО-ПРОСТ, ТОЛКОВА ПО-СОЛИДЕН

Който се интересува от четвъртото поколение на A4, ще получи един изключително солидно произведен употребяван автомобил. В отделни случаи има повреди на двумасовия маховик (TDI), трудно превключване на предавките или повреди на 3-литровите 6-цилиндрови двигатели. А политиците избутаха в отвъдното дизеловите модели.

Кабелен сноп
През задните светлини може да проникне вода. Резултатът са къси съединения.

 

Multitronic
Тази трансмисия се поврежда много често. Избягвайте я категорично.

Алуминиеви джанти
Понякога се развиваха болтовете. Audi реагира и сменяше безплатно засегнатите джанти.

 

Извод

Евтиният модел печели преднина по отношение на разходите, но рискът от ремонти го превръща в алтернатива за смели домашни майстори. Независимо от всичко това сравнение показва колко малко всъщност се е променило за 20 години.

Още по темата